Evropska noč raziskovalcev 2011 tudi v čezmejnem povezovanju Nove Gorice, Gorice in Vidma
Apr.
38
Evropska noč raziskovalcev 2011 tudi v čezmejnem povezovanju Nove Gorice, Gorice in Vidma

V Novi Gorici, Gorici in Vidmu se bo 23. septembra 2011 odvijala “Noč raziskovalcev”, ki že šesto leto zapored v različnih mestih Evrope pod pokroviteljstvom Evropske Komisije javnosti in še posebej mladim približuje znanstvenice in znanstvenike ter njihove raznolike raziskovalne dejavnosti.

Noč raziskovalcev je vseevropski dogodek, ki se odvija na pobudo Evropske Komisije zadnji septembrski petek v številnih evropskih mestih istočasno. Ob prijetnem druženju boste lahko spoznali poklicne možnosti raziskovalca in se v tej vlogi preizkusili tudi sami. Evropska komisija želi s to pobudo v splošni javnosti razširiti pozitivno sliko o raziskovalcih, odgnati negativne stereotipe o znanstvenikih in pokazati, kaj vse je omogočeno mladim, ki se za odločijo za tak poklic. Noč raziskovalcev ponuja možnost vpogleda v lokalne raziskovalne inštitute, ki so redko odprti za javnost, sodelovanja v eksperimentih in možnost uporabe najnovejših tehnologij in instrumentov pod vodstvom znanstvenikov. Projekti vam bodo na prijeten in živahen način približali delo in življenje različnih raziskovalcev s pomočjo iger, razstav, multimedijskih dogodkov in predavanj s povezovanjem različnih področij znanosti in umetnosti od medicine, informatike, fizike, kemije, humanistike, arheologije, telekomunikacij... 

Na osrednji lokaciji primorskega dogajanja, na Trgu Evrope, ki preko mejne črte združuje Novo Gorico in Gorico, se bomo posvetili različnim vejam znanosti – znanosti o vinu, biotehnologiji in kemiji, oblikovanju letal, jezikih in komunikaciji idr., glavno vlogo pri tem pa bodo imeli raziskovalci sami. Ti “navadni ljudje z nenavadnimi poklici” vam bodo poleg njihovega dela in dosežkov predstavili tudi vsakdanje življenje raziskovalca. Na lokaciji v centru Vidma pa bodo razkrivali, kaj dela znanost v kuhinji ter kaj pomeni virtualno v telesu. Trgi in ulice v Novi Gorici, Gorici in Vidmu se torej pripravljajo na praznik znanosti v obliki številnih predstavitev eksperimentov, srečanj, razstav, spletnih videokonferenc, interaktivnih instalacij, multimedijskega performansa in brezplačnih vodenih obiskov laboratorijev, ki bodo medsebojno prepletll različne poglede na raziskovanje ter znanost v vseh treh obmejnih mestih. Vse lokacije v Novi Gorici in Gorici pa boste lahko obiskali s pomočjo brezplačnega avtobusa, ki bo v času dogodke vozil med osrednjo lokacijo Trga Evrope in centrom Nove Gorice ter Ulico Svete Klare in Križno ulico v Gorici.

Čezmejni Goriško-Videmski dogodek bo sicer eden izmed treh tovrstnih v Sloveniji, Noč raziskovalcev prirejajo tudi v Mariboru in Ljubljani, kjer pa sodelujejo še z Novim mestom. Nekatera od dobrega ducata prizorišč se bodo približala preko videokonferenčnih povezav, sorodnih tematik in skupnih aktivnosti, vsi udeleženci pa bodo združeni v duhu širjenja zavesti o pomenu raziskovanja v družbi in zanimivosti znanstvenega poklica. 

Vseevropska Noč Raziskovalcev 
“ Rebound - Reserchers on the boundary ”
23. september 2011
Videm - Gorica - Nova Gorica, Transalpina / Evropski Trg , 18h – 22h

Mednarodno Noč raziskovalcev v okviru projekta “ Rebound - Reserchers on the boundary ” organizirajo Univerza v Vidmu in Univerza v Novi Gorici ter Primorski tehnološki park in Raziskovalni in tehnološki park Friuli Innovazione iz Vidma, podpira pa jo Evropska komisija s sedmim okvirnim programom.
Napovednik

  November 2019
NedPonTorSreČetPetSob
 12
3456789
101113141516
17181920212223
242526282930

Želiš biti na tekočem z dogajanjem?
Prijavi se na E-novice!