Zaključna konferenca projekta POPRI 2011
Apr.
38
Zaključna konferenca projekta POPRI 2011

V Primorskem tehnološkem parku je 17. junija potekala Zaključna konferenca projekta POPRI 2011, v katerem so sodelovale regijske  srednje in osnovne šole ter vrtci. Učencem in dijakom so bila podeljena priznanja za sodelovanje, najboljši izdelki pa so bili nagrajeni. V projektu POPRI, ki je namenjen spodbujanju ustvarjalnosti, inovativnosti, znanosti, tehnike in podjetništva med mladimi, je letos sodelovalo preko 200 mladih.

Organizator, Primorski tehnološki park, je tudi letos uspešno zaključil projekt POPRI, ki poteka že šesto leto zapored. Z zadovoljstvom ugotavljamo, da se je podjetniških veščin in spoznanj v šestih letih učilo skupaj kar 1400  mladih. Osrednja nit projekta POPRI je z idejo preseči meje prihodnosti, pri čemer mladi pod mentorstvom izdelujejo raziskovalne naloge, poslovne načrte in inovativne izdelke. Pred koncem šolskega leta rezultate dela predstavijo in zagovarjajo članom strokovne skupine, ter se na ta način potegujejo za privlačne nagrade.

Projekt je razdeljen v več sklopov glede na starostne skupine mladih: 

Malčki za prihodnost je sklop, namenjen otrokom v vrtcih. Letos sta sodelovala dva vrtca, in sicer iz Šempetra pri Novi Gorici in Branika, v projekt pa je bilo skupaj vključenih 66 otrok iz treh enot. Vsak vrtec je izbral svojo tematiko v okviru katere so napredovali v razmišljanju in ustvarjalnosti. Otroci iz vrtca Šempeter so izdelovali različne tipe ur in se učili kako se meri čas. Otroci iz vrtca Branik pa so izdelovali inovativne obešalnike.
 
Otroci za prihodnost je sklop za učence starosti od 6 do 14 let. V letošnjem natečaju je sodelovalo osem  osnovnih šol: OŠ Solkan, OŠ Frana Erjavca Nova Gorica, OŠ Ivana Roba Šempeter, OŠ Dobravlje, OŠ Dobravlje podružnična šola Vipavski Križ , OŠ Čepovan, OŠ Simona Kosa-Podbrdo in OŠ Šempas. Učenci so pripravljali raziskovalne naloge, pri čemer so se učili kreativnega razmišljanja pri reševanju problemov. Učenci so 13. in 19. aprila  zagovarjali svoje inovativne ideje in raziskovalne naloge pred ocenjevalno skupino, sestavljeno iz članov iz gospodarske in akademske sfere. Naloga ocenjevalcev je bila, da raziskovalne naloge in izdelke ocenijo in uvrstijo v tri kategorije priznanj: zlato, srebrno ali bronasto. Na današnji zaključni konferenci je bilo na tej osnovi podeljenih:
o    8 zlatih priznanj, ki jih je prejelo 18 učencev, članov posameznih skupin,
o    9 srebrnih priznanj, ki jih je prejelo 16 učencev, članov posameznih skupin,
o    6 bronastih priznanj, ki jih je prejelo 11 učencev, članov posameznih skupin.

Tudi letos so med dobitniki zlatih priznanj zelo zanimive in inovativne rešitve kot na primer  magnetna igra, potujoča kroglica, uporaba sončnih celic v prometu, izkoriščanje sončne energije s parabolo,.., raziskovalci pa so preučevali kvaliteto mleka, razvoj in zgodovino domačega kraja-Šempetra, ukvarjali so se tudi z preučevanjem pretiranega gnojenja na domačih vrtovih. Tudi vse druge naloge in inovativne ideje so bile plod trdega dela in radovednosti ter iznajdljivosti, ki so jo dokazali mladi  v svojih izdelkih in raziskovanjih.

IMG 4164

Mladi za prihodnost je sklop, ki je namenjen dijakom z namenom spodbujanja ter iskanja tehničnih in podjetniških zamisli. V projektu so sodelovali dijaki Srednje ekonomske šole Nova Gorica (SETŠ) in dijaki Tehniškega šolskega centra iz Nove Gorice (TŠC). Prvi so izdelovali poslovne načrte za namišljena podjetja, drugi pa inovativne izdelke. Tudi letos sta se obe srednji šoli povezali in na osnovi poslovnega načrta za podjetje E-dyn d.o.o., ki so ga izdelali dijaki SETŠ, so dijaki TŠC naredili izdelek – multifunkcijski skiro.
Med poslovnimi načrti je bil najbolje ocenjen in tako prvouvrščeni načrt za namišljeno Podjetje za organizacijo porok Glamur poroke d.o.o., drugouvrščeni je bil poslovni načrt: Podjetje za otroke Pika Poka d.o.o. in tretjeuvrščeni poslovni načrt Turistična kmetija Bavconov vrh d.o.o.

Dijaki SETŠ so v sodelovanju z OŠ Solkan izdelali katalog POPRI, ki zajema vse izdelke, ki so nastali v preteklih letih v segmentu Otroci za prihodnost.

Podjetje za prihodnost in Izkušnje za prihodnost: Oba sklopa projekta sta se letos prepletala z predhodnimi tremi, saj smo mlade skozi projektno delo povezovali s podjetniki in izkušenimi strokovnjaki.

Mladi inovatorji in raziskovalci so se lahko po izboru strokovne komisije udeležili ožjega izbora na  državnem Srečanju mladih raziskovalcev Slovenije, ki ga organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije.

Na srečanju so sodelovali učenci zadnjih štirih razredov osnovnih šol z raziskovalnimi nalogami ter inovativnimi projekti, ki so jih razvijali v okviru projekta POPRI. Zlati nagrajenci in obenem prvi v državi so bili na področju elektrotehnike, elektronike in robotike učenci Tine Kancler, Matija Lovrečič in Staš Bucik iz OŠ Solkan z nalogo Robot pomaga slepim. Na področju Varnosti v cestnem prometu pa sta zlato osvojila učenca Kristjan Pahor in Luka Gajšek, oba učenca Oš Solkan, za nalogo Uporaba sončnih celic za povečanje cestne varnosti. 
Tudi sicer so učenci za projekte natečaja POPRI dosegli odlične uspehe, saj so poleg dveh zlatih priznanj na državnem nivoju  prejeli tudi srebrne uvrstitve: Oš Dobravlje učenci Nina Črnigoj, Jaka Komac in Matic Fučka, Oš Solkan učenka Selena Pavšič, Oš Šempas pa učenca Filip Cernatič in Matjaž Vovk. Njihove naloge so bile s področij biologije in ekologije.

Primorski tehnološki park bo projekt POPRI organiziral tudi v naslednjem letu. Ob tej priložnosti se v Primorskem tehnološkem parku zahvaljujemo udeležencem in mentorjem tekmovanja za sodelovanje ter sponzorjem in donatorjem za nagrade. Za finančno podporo se zahvaljujemo Mestni občini Nova Gorica, Občini Šempeter-Vrtojba ter Javni agenciji RS za podjetništvo in tuje investicije (JAPTI), brez katerih projekta ne bi mogli izpeljati. Prepričani smo, da nas bodo podprli tudi v prihodnjih letih.  IMG 4272  IMG 4265  IMG 4247  IMG 4132  IMG 4229
Napovednik

  November 2019
NedPonTorSreČetPetSob
 12
3456789
101113141516
17181920212223
242526282930

Želiš biti na tekočem z dogajanjem?
Prijavi se na E-novice!