Vseslovenski dogodek Roadshow uspešno izpeljan tudi v Novi Gorici
Apr.
38
Vseslovenski dogodek Roadshow uspešno izpeljan tudi v Novi Gorici

Včeraj se je ob 14:00 v prostorih Primorskega tehnološkega parka odvijal vseslovenski dogodek ROADSHOW NOVA GORICA, ki se je sicer začel 2. septembra 2014 v Ljubljani, se nadaljeval v Mariboru 3. septembra, v Novi Gorici oziroma Vrtojbi 4. septembra, zaključil pa 5. septembra v Celju. Primorski tehnološki park je dogodek organiziral kot strateški partner v sodelovanju s Start:up iniciativo Slovenije.


Roadshow Nova Gorica

Roadshowa Nova Gorica, ki se je zaključil ob 18:00 se je udeležilo 25 podjetnikov in tistih, ki jih podjetništvo zanima. Predmet dogodka je bila predstavitev dveh novih razpisov Slovenskega podjetniškega sklada (SPS), SK50 in SK200 - 2014, ki sta bila objavljena v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo ter Iniciativo. Prvi je namenjen konvertibilnemu posojilu za zagon inovativnih start-up podjetij v višini 50.000 EUR, s prijavo pa ima podjetje avtomatsko možnost sodelovanja na tekmovanju Slovenski Start:up leta, medtem ko je drugi namenjen financiranju hitre globalne rasti start-up inovativnih podjetij in omogoča pridobitev 200.000 EUR semenskega kapitala v obliki javne lastniške investicije. Rok prijave za SK50 je 10. oktober 2014, za SK200 pa 17. oktober 2014, medtem ko je potrebno oddati vlogo v pred-selekcijskem postopku do 15. septembra 2014 za oba razpisa. Več o razpisih je udeležencem Roadshowa predstavil Blaž Kos, strokovni sodelavec iz Tehnološkega parka Ljubljana, ki je podjetnike informiral z vsemi pogoji sodelovanja, s podrobno vsebino in pravno-formalnimi zahtevami. 

Pred predstavitvijo razpisov je uvodne besede namenila direktorica Primorskega tehnološkega parka, Tanja Kožuh ter Urban Lapajne iz Iniciative Start:up Slovenije, ki je predstavil osnovne zakonitosti sodobnih podjetniških metodologij vitkega in agilnega podjetništva. 

Po vzoru najsodobnejših podjetniških vozlišč oba razpisa omogočata udeležbo v podjetniških pospeševalnikih; SK 50 v Start:up Geek House pospeševalniku (SGH), SK200 pa v pospeševalniku Go:Global Slovenia. Ta poleg pomoči pri oddaji vloge in pridobivanju naložbe, podjetnikom zagotavlja vse elemente za hitro globalno rast: najsodobnejša znanja, izkušene mentorje, dodatne zasebne investitorje, mednarodno promocijo in mrežo povezav ter celotno infrastrukturo in administrativno podporo. Natančno vsebino obeh pospeševalnikov in potek dela v njih je predstavil Urban Lapajne.

Dogodek je obogatila prisotnost znanega slovenskega podjetnika Davorja Jakulina, izkušenega mentorja in poslovnega angela ter ustanovitelja ene najuspešnejših gazel Atech elektronika, ki je udeležencem z veliko mero dostopnosti svetoval in odgovarjal na njihova vprašanja. 

Po končani delavnici so potekala osebna svetovanja za pripravo in oddajo vlog za oba razpisa ter podelitev nagrade enemu izmed udeležencev Roadshowa Nova Gorica. Izžreban je bil Niko Gorjup, ki je prejel slovenski prevod knjige 'Delaj vitko', avtorja Ash Maurye. Knjiga na preprost način razlaga metodologije vitkega podjetništva. Niko sicer redno obiskuje Startup garažo v Primorskem tehnološke parku, kjer pridno razvija njegov produkt. 

Oba nova razpisa in podjetniška pospeševalnika zagotavljata znaten premik pri financiranju slovenskih start-up inovativnih podjetij. Gre za prelomno obogatitev domačega start-up ekosistema, ki je v zadnjih letih priča vse pogostejšim odhodom podjetnih talentov v tuja podjetniška okolja (kot so različni pospeševalniki v ZDA, Angliji, Bolgariji, Italiji in drugod po svetu). Z obema projektoma, ki se letos izvajata pilotno, se namreč želi Slovenija dolgoročno umestiti ob bok sodobnih mednarodnih podjetniških vozlišč, zato bo s podobnimi razpisi tudi v prihodnje bogatila slovenski podjetniški prostor. Iz Iniciative menijo, da bodo tovrstni razpisi objavljeni ca. dvakrat letno. Napovednik

  September 2019
NedPonTorSreČetPetSob
1234567
891011121314
15161718192021
222324262728
2930 

Želiš biti na tekočem z dogajanjem?
Prijavi se na E-novice!