Goriška podjetniška skupnost ve kam po »pametno investicijo«
Apr.
38
Goriška podjetniška skupnost ve kam po »pametno investicijo«

Včeraj se je v Primorskem tehnološkem parku dogodka Roadshow udeležilo kar 30 zainteresiranih posameznikov. Dogodek je bil razdeljen v tri glavne sklope; predstavitev vitkih metod za izdelavo poslovnega modela ali hitro testiranje produkta skladno z zahtevami trga, v drugem delu so udeleženci poslušali o pametnih investicijah, natančneje o dveh razpisih Slovenskega podjetniškega sklada in z njima povezanima pospeševalnikoma, v tretjem sklopu pa je bilo moč poslušati gosta na okrogli mizi, ki sta z dvema različnima pogledoma celostno predstavila pojem investicij in z udeleženci delila svoje bogate podjetniške izkušnje.

Ekipe, ki se želijo prijaviti na razpisa SK75 in SK200, morajo najprej oddati prijavo v pred-selekcijski postopek, to je do 10. septembra. Nato imajo 5 dni časa, da se pripravijo na osebne predstavitve v prvi fazi pred-selekcije. Iz pred-selekcijskega postopka napredujejo najboljši, ki so pozvani na delovni vikend (za SK75 je to 19. in 20. september, za SK200 pa 23. in 24. september), kjer ekipe »pilijo« svoj poslovni model in imajo »pitch« trening. Ekipe se nato predstavijo na demo dnevu, ki bo 30. septembra, pred strokovno komisijo, sestavljeno iz podjetnikov, investitorjev in podjetniških svetovalcev. Dne 9. oktobra podjetja oddajo prijavo za oba produkta.

rshow26

V lanskoletnem jesenskem in letošnjem pomladnem krogu je investicijo Slovenskega podjetniškega sklada pridobilo skupaj že 30 start-up podjetij. Med prejemniki je tudi uspešen goriški podjetnik Marko Filej, ki je investicijo prejel za razvoj produkta trainers4me, za katero pravi, da je kot Uber ali Airbnb na področju iskanja trenerjev. Marko Filej je na Roadshowu v Novi Gorici predstavil svojo pot od inovativne ideje do produkta. O svoji prijavi na razpis pravi: »Ko smo imeli prvo predstavitev za SK75, smo za njo prejeli minimalno število točk, toliko da smo »ostali v igri«, po dveh mesecih od tega nastopa pa smo postali že tako prepričljivi, da je kot solastnica v podjetje vstopila znana teniška igralka Ana Ivanović. Ni mi žal, da smo se odločili za prijavo na razpis in bili udeleženi na delovnemu vikendu, kjer smo pridobili potrebne veščine, se naučili kako deluje sistem startupov in vse potrebno, da smo lahko pripravljeni šli v tujino.«

rshow21

V pogovoru je sodeloval tudi investitor in upravljalec sklada Silicijevi vrtički, Peter Ribarič, ki je hkrati tudi start-up mentor programov Iniciative Start:up Slovenija. Na vprašanje, kaj je pomembno pri podjetništvu pravi: »Pomembna je osebna zgodba; da ste zvedavi, da se pogovarjate s strankami, da komunicirate, da ste del podjetniške skupnosti in da ne skrivate vaših načrtov. Potrebno je širiti vašo vizijo in vizijo podjetja med čim več ljudi. Šele ko ljudje slišijo za vašo vizijo se vam lahko začnejo priključevati.« Delovanje Iniciative Start:up ocenjuje kot zelo kvalitetno, »saj je povezala vse subjekte inovativnega okolja v Sloveniji. To da vsi delujejo enotno in imajo skupno vizijo je velika prednost in lahko služi kot zgled tudi drugim segmentom,« še dodaja. Pogovor se je zaključil z veliko vprašanji iz publike, na temo iskanja dobre ekipe in nasvetov s strani podjetnikov. Okroglo mizo je vodil Mitja Mikuž iz Primorskega tehnološkega parka.

rshow25

Dogodek se ni zaključil z zadnjo besedo okrogle mize, vendar so udeleženci ob dobri kavi, prijetno poklepetali o vtisih dogodka in si izmenjali vizitke. Če ste zamudili dogodek, vam prilagamo povezavo do sporeda ostalih dogodkov Roadshow po Sloveniji.

Roadshow dogodki potekajo pod okriljem Iniciative Start:up Slovenija, katere član je tudi Primorski tehnološki park. Iniciativa Start:up Slovenija združuje vodilne deležnike slovenskega start-up ekosistema  z namenom oblikovati in krepiti nacionalne programe za spodbujanje podjetništva in celostne podpore za zagon in izgradnjo start-up podjetij po vsej Sloveniji.Napovednik

  November 2019
NedPonTorSreČetPetSob
 12
3456789
101113141516
17181920212223
242526282930

Želiš biti na tekočem z dogajanjem?
Prijavi se na E-novice!