Zakaj v coworking prostor? Poročilo 18. Business Meetups Nova Gorica
Apr.
38
Zakaj v coworking prostor? Poročilo 18. Business Meetups Nova Gorica

18. BUSINESS MEETUPS NOVA GORICA, 21.5.2015/20.ura/Cafe Gallus/Gost: Luka Piškorič, Slovenia Coworkig/Poligon – kreativni center/Crowdfunding.si/tema pogovora: Coworking, mesto za sodelovanje in razvijanje novih idej/Pogovor bo moderiral Rok Gulič/vstop prost.

Primorski tehnološki park je  21.5.2015 organiziral že 18. Business Meetups Nova Gorica, ki je potekal v večernih urah v lokalu Cafe Gallus v Novi Gorici. Gost dogodka je bil Luka Piškorič, s katerim je tekel pogovor o coworking prostoru kot mestu za sodelovanje in razvijanje novih idej. Moderator večera je bil Rok Gulič iz podjetja Editor d.o.o. iz Solkana. 

Luka Piškorič je skupaj z Evo Perčič pobudnik projekta Slovenia Coworking, sodobnega načina dela, kjer si samozaposleni in drugi profesionalci občasno ali stalno delijo delovni prostor, soustanovitelj Poligona (coworking), kreativnega centra, ki združuje ustvarjalce s področja kreativnih ekonomij, socialnega podjetništva in kulture ter soustanovitelj Crowdfunding.si, slovenske iniciative za množično financiranje, v okviru katere je svetoval že številnim inovatorjem pri pripravi kampanj. 

Pri 17. letih je Luka Piškorič začel z oblikovanjem prvih spletnih strani. Veliko je bil prisoten pri prvih slovenskih spletnih projektih s področja umetniškega ustvarjanja, zatem se je znašel v agencijskih vodah, znotraj katerih je deloval na skorajda vseh področjih kreativne industrije, medijev in industrijskega oblikovanja. Luka je delal tudi v oglaševalski agenciji kot vodja projektov, kar mu je prineslo dobre izkušnje s komunikacijskimi treningi, omogočilo dostop do vseh klientov in dalo širši vpogled v slovensko gospodarstvo. Zadnja leta ima z Evo Perčič agencijo, v kateri kombinira različna področja, od kulturnega menedžmenta do tržnega komuniciranja, predvsem pa se ukvarja s povezovanjem ljudi. Samega sebe se Luka definira kot aktivista kreativnih industrij. 

Zaradi vedno večje fleksibilnosti dela in vedno manjšega obsega rednega zaposlovanja se veča delež tistih, ki zjutraj ostanejo doma – in tam delajo. A delo  v udobju lastnega doma pomeni tudi večjo izoliranost, velikokrat pa tudi manjšo motivacijo za delo. Coworking – kreativni prostor – spodbuja sodelovanja med ljudmi, ki se sicer morda nikoli ne bi srečali. Za isto mizo sedijo oblikovalci, tržniki, informatiki itd. Gre za trend raznolikost profilov v istem prostoru z mizami, računalniki in brezžičnim internetom. Uporabniki takšnih prostorov poročajo o širjenju svojega družbenega in poslovnega omrežja, večji produktivnosti in pridobiti novih veščin. Luka, ki se je s coworking prostorom prvič srečal na Dunaju, meni, da bi takšen prostor moralo imeti vsako urbano okolje. Medtem, ko se je v San Francisku (tam se je začela start-up ''manija'') pojem coworkinga razvil že mnogo let pred njegovim oblikovanjem v Evropi, se je Slovenija s pojmom coworking srečala nekje v letu 2011. Do takrat je veljala zaprta miselnost, medtem ko nove dimenzije prinašajo sveže vrednote družbenega delovanja kot so odprtost, sodelovanje, timsko delo, transparentnost in medsebojno deljenje znanj in veščin. Coworking ni samo prostor, bolje bi ga bilo opisati z besedo skupnost ljudi z različnimi profili, ki si med seboj pomagajo, učijo drug od drugega ter predvsem zaupajo. Poznamo različne oblike coworkingov, od bolj formalnih (za ''kravatarje'') do bolj sproščenih, coworkinge, ki nastajajo znotraj podjetniških inkubatorjev in podobnih institucij ter coworkinge, ki nastajajo znotraj podjetij (npr. tudi Apple ima svoj coworking prostor). Po svetu vse bolj narašča trend ustanavljanja coworking prostorov znotraj podjetij. Potrebno je poudariti, da coworking ne zajema zgolj pisarniškega dela, obstajajo tudi obrtniški coworkingi, npr. skupni prostori za šiviljsko dejavnost, ki nudijo uporabnikom šiviljske stroje itd. Coworking prostori so odlični za začetnike, ki se spuščajo v podjetniške vode, saj se z uporabo coworking prostorov, poleg že naštetih benefitov, izognejo stroškom elektrike, vode, čiščenja itd. Poleg tega, da coworking prostor nudi mize, internet, prostor za tišino, prostor za kavo in druženje, sejno sobo za sestanke itd., so ene od pomembnejših ponudb coworkinga različne tematske delavnice, ki se v njem dogajajo. 

Težnja po oblikovanju kreativnih prostorov, ki so se že zelo razširili po ZDA in Evropi, postaja vse bolj prisotna tudi v Sloveniji. Delovno mesto v novem coworking prostoru – Start:up Garaža – lahko najamete tudi v Primorskem tehnološkem parku v Vrtojbi (Nova Gorica). V družbo vse bolj prihaja trend samo-ustvarjanja lastnega delovnega mesta, z lastnim urnikom in svobodo gibanja (freelancer), k čemur pripomore tudi politika nezaposlovanja na klasičen način, kakršnega smo ga poznali do sedaj.  

Business Meetups Nova Gorica so redna neformalna poslovna srečanja, ki jih organizira Primorski tehnološki park v novogoriškem lokalu Cafe Gallus z namenom izmenjave dobrih podjetniških zgodb, znanja, izkušenj, navezovanja novih poslovnih vezi ter novih poslovnih priložnosti. Business Meetups gostuje uspešne podjetnike in podjetnice, s katerimi predstavlja najsodobnejše teme iz start-up podjetništva. Vstop je brezplačen. 

MIT 7315


Napovednik

  November 2019
NedPonTorSreČetPetSob
 12
3456789
101113141516
17181920212223
242526282930

Želiš biti na tekočem z dogajanjem?
Prijavi se na E-novice!