Primorski tehnološki park https://www.primorski-tp.si Spreminjamo pravila igre Thu, 23 Jul 2020 15:13:02 +0000 sl-SI hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.4.2 https://www.primorski-tp.si/wp-content/uploads/2019/12/cropped-PTP_favicon1-01-32x32.png Primorski tehnološki park https://www.primorski-tp.si 32 32 Imeti idejo je super – dobiti denar zanjo pa še bolje https://www.primorski-tp.si/imeti-idejo-je-super-dobiti-denar-zanjo-pa-se-bolje/ Thu, 23 Jul 2020 15:12:58 +0000 https://www.primorski-tp.si/?p=52098 Veliko je poslovnih priložnosti, da svoje poslovne cilje dosežete tudi s pomočjo javnih razpisov.  Čeprav se številna podjetja tega ustrašijo, češ »preveč je dela«, »jaz nimam možnosti«, so v resnici stvari precej bolj preproste, predvsem pa dosegljive. Druga polovica leta 2020 bo s področja nepovratnih sredstev precej bogata. Poglejmo, kje se skrivajo poslovne priložnosti? Blog […]

The post Imeti idejo je super – dobiti denar zanjo pa še bolje appeared first on Primorski tehnološki park.

]]>
Veliko je poslovnih priložnosti, da svoje poslovne cilje dosežete tudi s pomočjo javnih razpisov.  Čeprav se številna podjetja tega ustrašijo, češ »preveč je dela«, »jaz nimam možnosti«, so v resnici stvari precej bolj preproste, predvsem pa dosegljive.

Druga polovica leta 2020 bo s področja nepovratnih sredstev precej bogata. Poglejmo, kje se skrivajo poslovne priložnosti?

Blog zapis Urše Piculin Tancoš iz podjetja Alias Plus.

30.000 € za novo spletno stran in spletno trgovino

Jeseni se približuje rok za oddajo vloge na t.i. razpis E-poslovanje. Razpis sofinancira izdelavo spletne strani, spletne trgovine, produktno-prodajnega videa in drugih aktivnosti s področja elektronskega poslovanja. Pred vrati je tudi objava razpisa, ki bo sofinanciral digitalizacijo prodajnih poti na tujih trgih ter predstavitvenih in trženjskih gradiv za promocijo v tujini. Podjetja, ki so usmerjena v izvoz, imajo odlično priložnost za izboljšanje svojega poslovanja in konkurenčnost na tujih trgih.

Do 90% subvencije za področje kmetijstva

Letošnje poletje ponuja številne možnosti za financiranje naložb s področja kmetijstva,  tako za naložbe v pridelavo kot predelavo. Podjetja s področja vinarstva, pivovarstva in živilsko-predelovalne dejavnosti imajo številne možnosti, da izkoristijo svoje potenciale preko tovrstnih spodbud. Razpisi sofinanciranjo postavitve rastlinjakov, zasebnih namakalnih sistemov in ureditev trajnih nasadov kot tudi izgradnjo skladiščnih in degustacijskih prostorov s pripadajočo opremo.

Težko pričakovani razpis za razvoj nekmetijskih dejavnosti

Po večletnem premoru je ponovno aktualen razpis, ki spodbuja razvoj nekmetijskih dejavnosti.  Podprte bodo naložbe v turizem, trgovino, ohranjanje naravne in kulturne dediščine, socialno varstvo, trgovino in številne druge dejavnosti. Prijavitelji lahko po tem razpisu pridobijo 200.000 € nepovratnih sredstev za nakup opreme, strojev, gradnjo oz. adaptacijo.

Likvidnostna pomoč podjetjem v turizmu in gostinstvu

Zaradi situacije povezane s koronavirusom bo namenjen dodaten sveženj denarja podjetjem, ki so v času krize utrpela največji upad prihodkov. Država želi podjetjem priskočiti na pomoč pri kritju stroškov t. i. hladnega zagona, ki so nastali med 1. 3. in 30. 6. letos.

Do finančne injekcije prek ugodnih posojil

Če za vas ne bo na voljo ustreznega razpisa s področja nepovratnih sredstev, vendar vseeno potrebujete sredstva za gradnjo, nakup opreme ali tekoče poslovanje, lahko  kandidirate na razpisih za ugodna posojila. Ta so na voljo preko Slovenskega podjetniškega sklada in SID banke oziroma podjetja iz Goriške regije lahko sodelujejo tudi na spodbudah Javnega sklada malega gospodarstva Goriške.

Prijavo na razpis zavira strah pred zavrnitvijo. Dejstvo je, da se večinoma prijavi več projektov, kot je zanje razpisanega denarja, zato ne morejo biti vsi projekti izbrani. Imate v rokavu pravo idejo, da ga prejmete tudi vi?

The post Imeti idejo je super – dobiti denar zanjo pa še bolje appeared first on Primorski tehnološki park.

]]>
Moji novi produkti se ne prodajajo. Zakaj? https://www.primorski-tp.si/moji-novi-produkti-se-ne-prodajajo-zakaj/ Wed, 22 Jul 2020 14:17:19 +0000 https://www.primorski-tp.si/?p=52092 Blog Matta Mayfielda v angleškem jeziku When you know your market, but it is not responding like you think it should Cause 1: The product / feature does not work good enough. Very often version 1 of a new product misses it’s mark. Customer interviews and/or user analytics are the tools. Existing customers are the […]

The post Moji novi produkti se ne prodajajo. Zakaj? appeared first on Primorski tehnološki park.

]]>
Blog Matta Mayfielda v angleškem jeziku

When you know your market, but it is not responding like you think it should

Cause 1: The product / feature does not work good enough.

Very often version 1 of a new product misses it’s mark. Customer interviews and/or user analytics are the tools. Existing customers are the pool of people to investigate since they already trust you.

Cause 2: The problem to be solved is too small. 

Just because a problem can be solved, does not mean it is worth solving. Learning, setup, maintaining, and paying money are all ‘costs’ of a feature/product. Likewise, if new prospects are not showing interest (f2f meetings and web analytics), then focus on existing customers. Why are they not trying to use the product? Interviews and analytics are your friends.

Cause 3: Users/buyers don’t understand the problem or the solution. 

Educating existing customers is expensive– there are a limited number of messages you can send them before they ignore everything. New Prospects are even more difficult to get attention. This, however, is the one area that messaging/marketing/sales energy can improve. Before you deploy the forces, make absolutely certain that #1 and #2 above area all ok and check to see if there are ways to change the product to lower the education barrier. Eg. Cut back the functionality to the core value.

Your business was built on solving a valuable problem. Your follow-up work, were likely equally strong. However, there are a limited number of attractive problems that your company can efficiently solve. Your job is not to pick the best one, but to only pick the good ones.

Want to know more about this? Visit Matt’s blog: https://www.telekta.com/blog/2020/05/my-new-products-features-arent-selling-why/

The post Moji novi produkti se ne prodajajo. Zakaj? appeared first on Primorski tehnološki park.

]]>
Povezujemo podjetnike in raziskovalce https://www.primorski-tp.si/povezujemo-podjetnike-in-raziskovalce/ Wed, 08 Jul 2020 10:52:37 +0000 https://www.primorski-tp.si/?p=51960 Podjetniki, ki potrebujete raziskave pri svojem delu! Na tem webinarju so raziskovalni laboratoriji iz mreže NANO-REGION predstavili svoje storitve, ki so na voljo podjetjem v obliki mehanizma »Proof–of-Concept«. Predstavljeni so primeri in načini sodelovanja med laboratoriji in podjetji ter možnosti, ki jih nudi projekt NANO-REGION. Primorski tehnološki park je webinar organiziral v sodelovanju s Tehnološkim […]

The post Povezujemo podjetnike in raziskovalce appeared first on Primorski tehnološki park.

]]>
Podjetniki, ki potrebujete raziskave pri svojem delu! Na tem webinarju so raziskovalni laboratoriji iz mreže NANO-REGION predstavili svoje storitve, ki so na voljo podjetjem v obliki mehanizma »Proof–of-Concept«. Predstavljeni so primeri in načini sodelovanja med laboratoriji in podjetji ter možnosti, ki jih nudi projekt NANO-REGION.

Primorski tehnološki park je webinar organiziral v sodelovanju s Tehnološkim parkom Ljubljana, RRA Zeleni Kras, CO Nanocenter ter Univerzo v Novi Gorici, v okviru projekta NANO REGION.

Gradivo:

https://www.primorski-tp.si/wp-content/uploads/2020/07/poc_proposal_template_sl.docx

https://www.primorski-tp.si/wp-content/uploads/2020/07/Nano-Region-prestavitev-mreže-opreme-možnosti-uporabe.pdf

The post Povezujemo podjetnike in raziskovalce appeared first on Primorski tehnološki park.

]]>
Blog: 5 skrivnosti uspešnega podjetnika https://www.primorski-tp.si/blog-5-skrivnosti-uspesnega-podjetnika/ Thu, 02 Jul 2020 14:18:39 +0000 https://www.primorski-tp.si/?p=51931 Podjetniška pot nikoli ni dolgočasna, spremljajo jo tako vzponi, kot padci. Ves čas se je potrebno prilagajati in iskati odgovore na najrazličnejše izzive. Poleg sprememb, ki so edina stalnica, pa je v podjetništvu še ena konstanta in to je podjetnik sam – podjetnik ali ustanoviteljska ekipa, ki je srce podjetja. Poglejmo si ključne sestavine, ki […]

The post Blog: 5 skrivnosti uspešnega podjetnika appeared first on Primorski tehnološki park.

]]>
Podjetniška pot nikoli ni dolgočasna, spremljajo jo tako vzponi, kot padci. Ves čas se je potrebno prilagajati in iskati odgovore na najrazličnejše izzive. Poleg sprememb, ki so edina stalnica, pa je v podjetništvu še ena konstanta in to je podjetnik sam – podjetnik ali ustanoviteljska ekipa, ki je srce podjetja. Poglejmo si ključne sestavine, ki naredijo uspešnega podjetnika in kasneje tudi podjetje. Preberite blog psihologinje Tine Kastelic, ki ga je na pisala po zanimivi delavnici, ki jo je vodila v okviru GoStartup master programa.

1. Živite svoje vrednote, vizijo in poslanstvo

Vrednote so temelj vsakega delovanja, vizija in poslanstvo pomembno prispevata k določanju usmeritev in strategij.1 Pomembno je, da se zavedamo kdo smo, kaj nam je zares pomembno in kaj želimo, ker smo jedro podjetja. To je temelj naše organizacijske kulture, v kolikor bo podjetje raslo. Uspešne podjetnike definitivno zaznamuje tudi to, da lastne vrednote in poslanstvo vsakodnevno živijo in uresničujejo, ter navdihujejo druge.

2. Pravi ljudje, na pravih delovnih mestih

V kolikor podjetje raste, je ena od »sladkih skrbi«, tudi rast ekipe. Pri tem je res pomembno, da imamo že definirano prvi točko, sicer se rado zgodi, da vsak nov član vnese nekaj novega. To je seveda odlično, kljub vsemu moramo imeti definiramo tudi jedro, za katerega ne želimo, da se spreminja in kljub rasti ostaja enako. Naj bo vodilo pri širjenju, pravi ljudje na pravih delovnih mestih. Ločimo veščine, ki jih posameznik lahko pridobi in osebnostne lastnosti, ki so relativno trajne. Pomembno je, da imamo tudi jasno postavljene prioritete. Nikoli ne bomo dobili popolnega paketa v eni osebi, je pa pomembno, da ima vsaj ključne stvari. Postavite si 3 – 5 kriterijev od katerih ne boste odstopili, dobro je, da se stvari ne izključujejo (npr. »Želim osebo, ki bo delala enostavne, rutinske naloge in se pri tem na bo dolgočasila. Po drugi strani pa bi bilo odlično, da bi imela ta oseba ves čas ideje izven običajnih okvirjev – ni nemogoče, je pa zelo težko).

3. Nikoli se ne nehaj učiti

Znanje je tisto, ki nas naredi odlične in nam omogoča, da smo vedno en korak pred konkurenco. Iščite povratno informacijo in se upajte »pogledati v ogledalo«. Vsaj 1x na pol leta naredite samorefleksijo in se vprašajte:

 • Kje sem res dober/a?
 • Na kaj sem ponosen/a? Projekt, dejanje, dosežek v zadnje pol leta.
 • Kje bi lahko bila še boljši/a?
 • Kam kažejo smernice? Kje se lahko še izpopolnim?

Pri tem si upajte razmišljati tudi izven vašega okvirja oz. polja kjer delate. Razvijajte se v najširšem pomenu – socialne, podjetniške veščine, finančno znanje, jeziki, novi materiali in produkti, …

4. Gradnja dobrih odnosov

Dobri odnosi z zaposlenimi, strankami, poslovnimi partnerji in širšo skupnostjo so ključ do uspeha. To ne pomeni, da moramo biti vedno prijazni in se z vsem strinjati. Pomeni pa, da moramo razvijati socialne veščine, se učiti konstruktivno komunicirati in zaupati ljudem. Skrbno je potrebno načrtovati različne aktivnosti za ohranjanje kvalitetnih odnosov. Nihče ne mara, da ga pokličeš samo takrat ko kaj potrebuješ. Zaupanje je potrebno upravičiti tudi s kvaliteto.

5. Upaj na najboljše in pripravi se na najslabše

Podjetništvo je nepredvidljivo, lahko gre vse kot po maslu, pogosto se pojavijo tudi situacije, ki jih nismo predvidevali in nam vse skupaj obrnejo na glavo. Zato sanjajmo na veliko in imejmo visoke cilje. Razmišljajmo tudi, kako jih bomo dosegli. Po drugi strani je tudi določena stopnja strahu in previdnosti ključna. Saj nam omogoča, da se pripravimo tudi na najslabše scenarije in znamo tudi v kriznih situacijah hitro, učinkovito in odločno ukrepati in se prilagoditi.

Podjetništvo ni samo način dela, ampak je način razmišljanja in življenja. Tudi če nam vedno ne uspe, ne obupajte!

Blog je za Primorski tehnološki park napisala Tina Kastelic, Kompetenca d.o.o.

1 https://www.ipsos.si/VodenjeVIZ_VI_kaj_je_poslanstvo_vrednote_vizija.html

The post Blog: 5 skrivnosti uspešnega podjetnika appeared first on Primorski tehnološki park.

]]>
Goriško lahko iz recesije rešijo visoko kvalificirani kadri in zagonska podjetja https://www.primorski-tp.si/gorisko-lahko-iz-recesije-resijo-visoko-kvalificirani-kadri-in-zagonska-podjetja/ Tue, 23 Jun 2020 11:05:01 +0000 https://www.primorski-tp.si/?p=51888 Primorski tehnološki park je v sodelovanju z Zavodom za zaposlovanje v torek, 23.6.2020 v prostorih Mestne občine Nova Gorica organiziral delavnico z naslovom »5 nasvetov, kako postati bolj zaposljiv«. Velik interes za dogodek daje slutiti, da bi bilo na tem področju ob primerni podpori lokalne politike mogoče narediti še veliko več in tako poskrbeti za […]

The post Goriško lahko iz recesije rešijo visoko kvalificirani kadri in zagonska podjetja appeared first on Primorski tehnološki park.

]]>
Primorski tehnološki park je v sodelovanju z Zavodom za zaposlovanje v torek, 23.6.2020 v prostorih Mestne občine Nova Gorica organiziral delavnico z naslovom »5 nasvetov, kako postati bolj zaposljiv«. Velik interes za dogodek daje slutiti, da bi bilo na tem področju ob primerni podpori lokalne politike mogoče narediti še veliko več in tako poskrbeti za hitrejše okrevanje Goriške. Primorski tehnološki park je v ta namen pripravil temeljito analizo situacije in predlagal posebni krizni program za  hitrejši izhod iz recesije.

GORIŠKA PO PANDEMIJI COVID 19

Na Goriškem so se zaradi zajezitvenih ukrepov med pandemijo covid 19 gospodarske aktivnosti precej skrčile, posledično podjetja odpuščajo zaposlene, povečuje se brezposelnost, ki se bo najverjetneje nadaljevala do konca leta 2020, podjetja se soočajo s problematiko omejenih virov za razvoj in proizvodnjo ter z likvidnostnimi težavami. Goriška regija se, predvsem na območjih, ki neposredno mejijo z Italijo, ter v panogah, ki so močno odvisne od italijanskega trga, upravičeno boji globoke in dolgotrajne gospodarske recesije.

V teh razmerah nam poleg drugih tveganj grozi tudi beg možganov iz regije. Za pot iz recesije je bistvenega pomena, da regija zadrži svoje (mlade) in visokokvalificirane kadre. V Primorskem tehnološkem parku so se zato povezali z Zavodom za zaposlovanje, da bi brezposelne, ljudi na čakanju ali osebe, ki jim preti izguba zaposlitve, na delavnici seznanili s sodobnim znanjem in kompetencami podjetnosti. Te so pomembne za tiste, ki bi želeli svojo kariero nadaljevati v obliki samostojnega podjetnika ali pri iskanju nove zaposlitve, predvsem v zagonskih ter hitrorastočih visokotehnoloških podjetjih.

STRUKTURA BREZPOSELNOSTI NA GORIŠKEM 2020

Po podatkih Zavoda RS za zaposlovanje, Območne službe Nova Gorica, ki pokriva Urade za delo Nova Gorica, Ajdovščina, Tolmin in Idrija, se je v obdobju od januarja do 21.6.2020 v evidenco brezposelnih na novo prijavilo 2.197 oseb. V primerjavi z obdobjem jan. – junij 2019, beležijo letos 54,3% večji priliv v evidenco brezposelnih. V letošnjem letu sonajvečji priliv v brezposelnost zabeležili v mesecu aprilu, in sicer 592 oseb; od tega 341 na Uradu v Novi Gorici, 108 v Ajdovščini, 104 v Tolminu in 64 v Idriji.

Spodbudno je, da se v mesecu maju in juniju število novih prijav v evidenco umirja, povečuje pa se število objavljenih potreb po delavcih in število odjav iz evidence brezposelnih  zaradi zaposlitve. V maju 2020 so na Območni službi Nova Gorica zabeležili 148 odjav iz evidence brezposelnih  zaradi zaposlitve, junija  do danes pa že 208 (lani pa v celem mesecu juniju 171).

Število registrirano brezposelnih oseb na Območni službi ZRSZ v Novi Gorici je na dan 21.6.2020 znašalo 3.539 oseb, od tega 1.901 oz. 54% na Uradu za delo Nova Gorica.

Izobrazbena struktura brezposelnih oseb na Območni službi Nova Gorica je trenutno:

 • 637 oseb (18%) je terciarno izobraženih (6., 7. in 8. raven izobrazbe), od tega na Uradu za delo Nova Gorica 372 oseb oz.19,6%
 • 1.581 oseb (44,7%)  ima srednjo poklicno ali srednjo tehniško, strokovno ali splošno izobrazbo, od tega na Uradu za delo Nova Gorica 815 oseb ali 42,9%
 • 1.321 oseb (37,3%)  ima osnovnošolsko izobrazbo ali manj, na Uradu za delo Nova Gorica je takih 714  oseb, kar znaša 37,5%.

POMEN STARTUP PODJETIJ ZA GORIŠKO REGIJO

Zakaj so zagonska in hitrorastoča podjetja pomembna za Goriško regijo? Zagonska (startup) in hitrorastoča (scaleup) podjetja so novonastala oz. mlada podjetja, katerih namen je razvoj novega, običajno inovativnega izdelka ali storitve, ki je plod lastnega znanja ustanoviteljev ali ožje ekipe podjetja ter je namenjen trženju na mednarodnem trgu. Ta podjetja imajo običajno velik potencial za rast in ustvarjanje novih zaposlitev. Povprečni startup podjetnik ustvari kar 3x več delovnih mest kot podjetnik s srednjim potencialom in kar 15x več delovnih mest kot podjetnik z nizkim potencialom. Mlada podjetja v državah OECD v povprečju prispevajo približno 20% vseh zaposlitev, vendar, kar je pomembno, ustvarijo skoraj polovico vseh novih zaposlitev. Zagonska in hitrorastoča podjetja privlačijo mlade, še posebej ustvarjalne in visoko izobražene talente.

Če je trenutno eden najpomembnejših izzivov ohraniti zaposlitve, pa nas Covid 19 dolgoročno postavlja še pred en pomemben izziv, t.j. upad števila novih (predvsem zagonskih) podjetij. Zmanjšanje števila novoustanovljenih zagonskih podjetij v samo enem letu, prinese večletne posledice na različnih družbeno-ekonomskih področjih, predvsem pa vpliva na zmanjšanje inovacij in števila novo ustvarjenih zaposlitev. Poleg tega lahko manjše število novih podjetij še dodatno poveča obstoječe dolgoročne upadajoče trende v poslovni dinamiki v številnih državah.

Zagonska in hitrorastoča podjetja so pospeševalci (radiklanih) inovacij in dolgoročnega razvoja. Tudi v času epidemije so zagonska in hitrorastoča podjetja igrala ključno vlogo za gospodarstvo, saj so se znala hitro in učinkovito prilagoditi novim razmeram ter poiskati nove poslovne priložnosti (npr. s prilagoditvijo izdelkov in storitev novim razmeram, prilagoditvijo prodajnih kanalov novim navadam kupcev, hitrimi radikalnimi inovacijami na področju digitalizacije, medicine itd.).Tretjina dinamike gospodarske rasti držav se pojasni z dinamiko startup podjetništva, zato je vloga in pomembnost zagonskih in hitrorastočih podjetij za gospodarsko rast regije in države zelo velika.

STARTUP EKOSISTEM GORIŠKE PO COVIDU – KAJ LAHKO NAREDIMO?

Primorski tehnološki park s svojimi aktivnostmi že vrsto let gradi in razvija dinamičen startup ekosistem na Goriškem, znotraj katerega se povezujejo visoko izobraženi, podjetni in ambiciozni posamezniki, uspešna in inovativna podjetja, podjetniški mentorji in investitorji ter predstavniki raziskovalne sfere. Specializiran je za zagotavljanje vrhunske vsebinske podpore ambicioznim podjetnikom, zagonskim in hitrorastočim podjetjem, ki obsega predvsem izvajanje specializiranih podjetniških programov za razvoj ideje v stabilen in rastoč posel, mentorstvo z izkušenimi podjetniki in člani ožjih podjetniških skupin, povezovanje (z izobraževalnimi in razvojno-raziskovalnimi institucijami, investitorji in skladi, gospodarskim okoljem in drugimi relevantnimi deležniki) ter prilagodljive prostorske možnosti (coworking prostor, pisarne in delavnice različnih velikosti).

V obdobju, ki ga zaradi Covid 19 zaznamuje aktualna kriza v gospodarstvu, v Primorskem tehnološkem parku opozarjamo predvsem na dolgoročne negativne posledice, ki jih lahko zmanjšanje dinamike visokotehnoloških podjetij in zmanjšanje števila novoustanovljenih zagonskih podjetij prinese na področju inovativnosti in zaposlovanja v Goriški regiji.

3 KLJUČNA PODROČJA ZA HITRO IN UČINKOVITO UKREPANJE

 1. Zaščita znanja in ohranitev najboljših strokovnjakov v regiji: visoko izobraženi kadri s specifičnim znanjem, izkušnjami in ambicijami, ki so (ali bodo) izgubili zaposlitev, vključno z mladimi izobraženimi iskalci zaposlitve, predstavljajo 1) nov podjetniški potencial kot en od vzvodov za ponovni zagon gospodarske aktivnosti in prenovo gospodarstva ter ustvarjanje novih zaposlitvenih priložnosti v prihodnosti in 2) kadrovski potencial za zaposlitev v obstoječih (visoko-tehnoloških) podjetjih, ki se bodo znala hitro prilagoditi novim gospodarskim razmeram.
 • Omogočiti preživetje in nov zagon podjetjem, ki imajo potencial, da se hitro in učinkovito prilagodijo novim gospodarskim razmeram: obstoječim podjetjem je potrebno ponuditi spodbudo in podporo pri iskanju novih 1) izdelkov in storitev, 2) kupcev in trgov, 3) poslovnih in tehnoloških modelov; podjetja je potrebno spodbuditi, da razmišljajo dolgoročno, upoštevajo tehnološki in trajnostni razvoj, krožno gospodarstvo, digitalizacijo ter jih spodbujati in usmerjati v preskok v industrije z višjo dodano vrednostjo ob hkratni krepitvi družbene odgovornosti podjetij.
 • Spodbuditi podjetniško aktivnost in podpreti zagon novih podjetij: podpreti 1) podjetne posameznike z znanjem in ambicijami, ki se odločajo za podjetništvo na osnovi zaznane poslovne priložnosti in idej, ki jih lahko pretvorijo v tržno uspešne inovacije, kar je ugodno izhodišče za nadaljnjo rast in razvoj podjetja, ter 2) se osredotočiti v podporo za zagon novih podjetij, ki temeljijo na lastnem znanju in inovacijah.

Dolgoročne posledice na inovacije in zaposlovanje lahko ublažimo s takojšnjim ukrepanjem, ki vodi v 1) povečanje podjetniškega potenciala v regiji, 2) dvig ravni kakovosti in dodane vrednosti izdelkov in storitev ter 3) opolnomočenje visoko izobraženega kadra s sodobnimi znanji in podjetnimi kompetencami za zaposlovanje v zagonskih in visokotehnoloških podjetij ali za ustanavljanje novih zagonskih podjetij.

Z delavnico ‘5 nasvetov, kako postati bolj zaposljiv’ želi Primorski tehnološki park, skupaj z Zavodom RS za zaposlovanje, območna služba Nova Gorica, opozoriti na izzive Covid 19, ki lahko dolgoročno (v naslednjih 5-10 letih) znatno vplivajo na inovacije, ustvarjanje novih zaposlitev in dinamiko gospodarstva Goriške. 

The post Goriško lahko iz recesije rešijo visoko kvalificirani kadri in zagonska podjetja appeared first on Primorski tehnološki park.

]]>
GoStartup Master: Napredni program za hitro rastoča podjetja https://www.primorski-tp.si/gostartup-master-napredni-program-za-hitro-rastoca-podjetja/ Thu, 11 Jun 2020 08:07:03 +0000 https://www.primorski-tp.si/?p=51698 GoStartup master je napredni program za ustanovitelje startupov in hitro rastočih podjetij, ki želijo nadgraditi svoje podjetniško znanje. Program bo  na višjem nivoju obravnaval štiri področja: prodajna miselnost podjetnika, growth hacking strategije, osebnostna rast podjetnika in strategije za mednarodno rast. Vse delavnice bodo usmerjene v delo na primerih udeležencev. Kdo se lahko prijavi: Program je […]

The post GoStartup Master: Napredni program za hitro rastoča podjetja appeared first on Primorski tehnološki park.

]]>
GoStartup master je napredni program za ustanovitelje startupov in hitro rastočih podjetij, ki želijo nadgraditi svoje podjetniško znanje. Program bo  na višjem nivoju obravnaval štiri področja: prodajna miselnost podjetnika, growth hacking strategije, osebnostna rast podjetnika in strategije za mednarodno rast.

Vse delavnice bodo usmerjene v delo na primerih udeležencev.

Kdo se lahko prijavi:

Program je namenjen podjetnikom, ki že generirajo prodajo. V program se lahko prijavijo podjetniki, ki so na vodilnem položaju ali lastniki podjetja in so jim poznane osnove startup podjetništva.

Ostali pogoji: podjetja, ki niso starejša od 5 let ter so v letu 2019 imela vsaj 30.000 EUR prometa.

Število mest je omejeno, udeležba v programu je BREZPLAČNA!

Prijave

Rok prijave je do petka, 11. junija 2020.

PRIJAVA je možna preko spletne strani Primorskega tehnološkega parka

https://www.primorski-tp.si/go-startup-master/

Program:

Sklop 1:  16.6.2020:  9.00 – 16.30

Delavnica z Mattom Mayfieldom

POZOR: Delavnica bo potekala v angleškem jeziku.

Matt will challenge how you think about your product/service and your relationship with your customer.  By combining modern subscription model economics and product design, he argues that most B2B businesses can completely change how they think about the costs of sales, what is a sales “investment”, and how they might fund it.  BTW, Matt loves impossible sales problems — his broad experience will almost always find at least one alternative or at least help you think through the sales problem in a structured way.  Come prepared to engage and be challenged.  

O predavatelju:

Matt Mayfield je Anglež, ki živi v Sloveniji in že vrsto let svetuje slovenskim startupom o prodajnih strategijah predvsem na področju B2B in prodajni na mednarodnem trgu. Je strokovnjak za razvoj posla z več kot 15-letnimi izkušnjami, eden od pionirjev analize izzivov pri tranziciji in strokovnjak za vzpostavitev ublažitvenih ukrepov. V lasti ima podjetje Telekta in je soustanovitelj podjetja bizXpand, specializiranega za širitev posla.

Growth hacking je metodologija hitrega eksperimentiranja skozi različne trženjsko-prodajne kanale, različne segmente in prilagajanje produkta v namen doseganja rasti podjetja. Recept za uspeh se glasi zelo preprosto: hitreje kot boste eksperimentirali, hitreje boste rasli. Na delavnici bo Maja najprej na primerih povedala kako so podjetja našla svoje vzvode za rast, da boste dodobra razumeli kako drugačni so lahko vzvodi rasti med različnimi tipi podjetij in poslovnimi modeli. Po uvodnem delu sledita vsaj 2 uri delavniškega dela na vaših primerih. 

Cilji delavnice: 

 • Opredeliti različne faze trženjsko-prodajnega lijaka za vaš produkt oziroma storitev
 • Razviti vsaj 70 idej za eksperimente, ki bodo vašemu podjetju pomagali rasti
 • Spoznati orodja za prioritizacijo eksperimentov – ICE Framework in najboljše prakse delovanja growth timov v podjetju 

Priprava na delavnico: 

 • Odlično je, da pred delavnico razmislite o personi in produktu/storitvi, za katero bi radi razvili svoj program eksperimentiranje.
 • Maja priporoča, da se delavnice udeleži več članov ekipe, če je to mogoče, saj je pri ideaciji in prioritizacij idej dialog zelo koristen 
 • Morebitna vprašanja pred delavnico lahko pošljete tudi na grow@majavoje.com 

O predavateljici:

Maja Voje je strokovnjakinja za “growth hacking” marketing in digitalne transformacije, ki s pristopom “real world, real results” motivira ekipe in organizacije. Njene zgodnje dosežke sestavlja soustvarjanje “best-selling” spletnega tečaja na temo “growth hacking”, delo kot CMO v organizaciji OriginTrail med njihovim TGE (token generation event), kjer so zbrali 22 milijonov dolarjev, partnerstvo s Sean Ellis in growthhackers.com za promocijo v Evropi ter upravljanje digitalnih projektov za svetovno znana podjetja kot so Google (2014) in Rocket Internet (2015)

Sklop 2 : 18.6.2020 od 9.00 do 16.30

Vsak podjetnik se na svoji poti sooča tako z uspehi, kot z neuspehi. V vsakem primeru je stresno. Ko nam gre dobro, imamo izzive z usklajevanjem vseh delovnih nalog, razmišljamo o širitvi, iskanju pravih ljudi, mentorstvu, lovljenju rokov in organizaciji časa. Tisti, ki so že malo večji, pa so na prelomni točki, kako postaviti strukturo, ki bo rast podjetja sploh omogočala. Ko pridejo neuspehi, pa se pogosto soočamo z negotovostjo, strahom, kaj nas čaka v prihodnosti. Včasih se preprosto jezimo, ker stvari niso šle po planu. Kljub našim notranjim pomislekom pa navzen (poslovnim partnerjem, sodelavcem) želimo dati občutek, da vemo, kaj delamo. Ste se kjerkoli v napisanem prepoznali? Odlično, potem je ta delavnica prava za vas, saj bomo govorili prav o naštetem. Ne bomo ostali pri teoriji, ampak bo delavnica namenjena izključno reševanju vaših izzivov.

O predavateljici:

Tina Kastelic je psihologinja, specializantka organizacijske transakcijske analize, direktorica podjetja Kompetenca d.o.o. in podjetnica. V zadnjih letih se je specializirala za kompleksne kadrovske rešitve (kompetenčni modeli, sistemi nasledstev, mentorski sistemi, definiranje odgovornosti in vlog, ipd.). Je tudi coach, ki ima poleg zgoraj navedenih opravljene še izobraževanje z  Nevrolingvističnega

programiranja, medicinske hipnoze in psiho-drame. Leta 2017 je postala HR partner za celotno področje orodjarstva (Kompetenčni centri za razvoj kadrov), trenutno je v vlogi Kadrovskega partnerja za področje IKT. Sodeluje tako z mikro kot z velikimi podjetji.

Od ideje do prvih uspehov na trgu je strategija logična, a po prvih uspehih se mora podjetnik vprašati, kakšno podjetje želi razviti, kaj je njegov cilj in kako jih najbolje doseči. Na delavnici se bodo obravnavali različni primeri strategij rasti za startupe. Strategija zajema načrtovanje rasti prodaje, rasti števila zaposlenih, dotoka svežega kapitala, odpiranje novih trgov in sodelovanje s strateškimi partnerji. Delo bo potekalo na obravnavi primerov udeležencev.

O predavatelju

Aleš Špetič je na svoji podjetniški poti ustanovil že štiri startupe – Klevio, CubeSensors, DeckReport in Zemanta. Startup CubeSensors sta s poslovnim partnerjem brez zunanjih denarnih sredstev pripeljala od ideje do produkta, ter zmagala na prestižnih tekmovanjih Best HW Launch Festival in TechCrunch Disrupt HW Battlefield. Trenutno pa je Aleš aktiven kot direktor podjetja Klevio.

Operacijo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru prednostne naložbe 3.1 Spodbujanje podjetništva, zlasti z omogočanjem lažje gospodarske izrabe novih idej in spodbujanjem ustanavljanja novih podjetij, vključno s podjetniškimi inkubatorji (www.eu-skladi.si).

The post GoStartup Master: Napredni program za hitro rastoča podjetja appeared first on Primorski tehnološki park.

]]>
JAVNI POZIV ZA ODDAJO PONUDBE https://www.primorski-tp.si/javni-poziv-za-oddajo-ponudbe-4/ Wed, 03 Jun 2020 13:27:00 +0000 https://www.primorski-tp.si/?p=51943 Naročnik Primorski tehnološki park, d.o.o., Mednarodni prehod 6, Vrtojba, 5290 Šempeter pri Gorici vas vabi k oddaji ponudbe za izvedbo delavnice in nudenje povratne informacije skozi oči podjetnika ter individualne podpore v sklopu nadgradnje delavnic za slepe in slabovidne v okviru projekta »Ustvari svojo prihodnost«, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega […]

The post JAVNI POZIV ZA ODDAJO PONUDBE appeared first on Primorski tehnološki park.

]]>
Naročnik Primorski tehnološki park, d.o.o., Mednarodni prehod 6, Vrtojba, 5290 Šempeter pri Gorici vas vabi k oddaji ponudbe za izvedbo delavnice in nudenje povratne informacije skozi oči podjetnika ter individualne podpore v sklopu nadgradnje delavnic za slepe in slabovidne v okviru projekta »Ustvari svojo prihodnost«, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, ki se bodo izvajale 17.6.2020 v Primorskem tehnološkem parku. Aktivnosti bodo sledeče:

 1. Izvedba 1. sklopa nadgrajene podjetniške delavnice za slepe in slabovidne na temo »Facebook za podjetja« s sledečimi vsebinskimi sklopi:  Facebooka kot marketinško orodje, Facebook poslovna stran, strategija objav in oglaševanje.
 2. Izvedba 2.sklopa nadgrajene podjetniške delavnice za slepe in slabovidne na temo »Moja podjetniška zgodba«
 3. Nudenje povratne informacije skozi oči podjetnika in individualna podpora udeležencem glede ustanovitve podjetja.

Prosimo vas, da nam vašo ponudbo, naslovljeno na Primorski tehnološki park, d.o.o., Mednarodni prehod 6, Vrtojba, 5290 Šempeter pri Gorici, pošljete v pdf. obliki na elektronski naslov: info@primorski-tp.si ali po pošti in sicer najkasneje do vključno srede 10.6.2020. Obrazec za oddajo ponudbe se nahaja v priponki.

Pri pripravi ponudbe upoštevajte:

 • Ponudbena cena mora biti izražena brez DDV in z DDV-jem,
 • Ponudbena cena mora biti izražena za vsako izobraževanje posebej;
 • V ponudbi navedite, da ponudbo izdajate za projekt »Ustvari svojo prihodnost«.

Ostale informacije:

 • Oddaja naročila:  ponudba
 • Merilo za izbiro: najnižja cena

S spoštovanjem,

Primorski tehnološki park, d.o.o.

Gradivo:

https://www.primorski-tp.si/wp-content/uploads/2020/07/ponudba-za-nadgradnjo-delavnic.docx

The post JAVNI POZIV ZA ODDAJO PONUDBE appeared first on Primorski tehnološki park.

]]>
Investicijski načrti v vrednosti 1.500 eur zdaj na voljo le za 357 eur https://www.primorski-tp.si/investicijski-nacrti-v-vrednosti-1-500-eur-zdaj-na-voljo-le-za-375-eur/ Wed, 27 May 2020 13:03:19 +0000 https://www.primorski-tp.si/?p=51239 3 podjetjem iz agro-živilskega ali vinarskega sektorja nudimo izdelavoinvesticijskega načrta v vrednosti 1.500 eur. Primorski tehnološki park bo zainteresiranim podjetjem kril stroške v višini 1.125 EUR  oz. v višini 75%.  Investicijske načrte bo pripravilo podjetje ALIAS PLUS D.O.O. (www.aliasplus.si), navedeno višino stroškov pa krije Primorski tehnološki park iz naslova projekta EMBRACE (Interreg Mediteran), ki podpira […]

The post Investicijski načrti v vrednosti 1.500 eur zdaj na voljo le za 357 eur appeared first on Primorski tehnološki park.

]]>
3 podjetjem iz agro-živilskega ali vinarskega sektorja nudimo izdelavoinvesticijskega načrta v vrednosti 1.500 eur.

Primorski tehnološki park bo zainteresiranim podjetjem kril stroške v višini 1.125 EUR  oz. v višini 75%. 

Investicijske načrte bo pripravilo podjetje ALIAS PLUS D.O.O. (www.aliasplus.si), navedeno višino stroškov pa krije Primorski tehnološki park iz naslova projekta EMBRACE (Interreg Mediteran), ki podpira agro-živilski in vinarski sektor.

Investicijski načrt je nepogrešljiv dokument, ki naj bi ga vsako uspešno podjetje imelo v predalu.

Kaj pridobi podjetje z izdelanim investicijskim načrtom?

 • Investicijski načrt: vsebinski del poslovnega načrta s finančnimi projekcijami bodočega poslovanja (projekcije bilance stanja, izkaza poslovnega izida, denarnega toka in nekaterih ključnih finančnih kazalnikov).
 • Finančne projekcije, ki vsebujejo tri različna stanja:
  • z investicijo (poslovanje podjetja v primeru realizacije investicije),
  • brez investicije (poslovanje podjetja, v kolikor investicija ni izvedena) in
  • neto učinek (prikaz razlike v poslovanju z investicijo in brez investicije).
 • Izdelan investicijski načrt je podjetju nujen za nastopanje pred bankami in investitorji.
 • Izdelan investicijski načrt je odlična osnova za prijavo na bodoče razpise. Primer je prihajajoči razpis Ministrstva za kmetijstvo, ki napoveduje dvig stopnje sofinanciranja tudi do 90% upravičenih stroškov. Z izdelanim investicijskim planom imate pripravljene že ¾ zahtevane dokumentacije za prijavo na razpis.
 • Prilogo poslovanja podjetja s poudarkom na krožnem gospodarstvu. Gre za način poslovanja, ki vse bolj pridobiva na pomenu in je pomemben segment pri morebitnih bodočih prijavah na javne razpise.

Za dodatne informacije in prijave:

URŠA PICULIN TANCOŠ, Alias plus d.o.o na 031 277 131 / ursa@aliasplus.si

KATJA PREGELJ, Primorski tehnološki park na 040 701 357 / katja.pregelj@primorski-tp.si

The post Investicijski načrti v vrednosti 1.500 eur zdaj na voljo le za 357 eur appeared first on Primorski tehnološki park.

]]>
Projekt SIO-PTP-2020-2022 https://www.primorski-tp.si/projekt-sio-ptp-2020-2022/ Mon, 18 May 2020 09:02:35 +0000 https://www.primorski-tp.si/?p=51155 Primorski tehnološki park izvaja projekt SIO-PTP-2020-2022 na podlagi Javnega razpisa za izvedbo podpornih storitev subjektov inovativnega okolja v Republiki Sloveniji 2020-2022 (SIO 2020-2022). Izvajalec javnega razpisa je Javna agencija Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije – Javna agencija SPIRIT (www.spiritslovenia.si). Sredstva za izvedbo javnega razpisa zagotavlja Ministrstvo za gospodarski razvoj in […]

The post Projekt SIO-PTP-2020-2022 appeared first on Primorski tehnološki park.

]]>
Primorski tehnološki park izvaja projekt SIO-PTP-2020-2022 na podlagi Javnega razpisa za izvedbo podpornih storitev subjektov inovativnega okolja v Republiki Sloveniji 2020-2022 (SIO 2020-2022).

Izvajalec javnega razpisa je Javna agencija Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije – Javna agencija SPIRIT (www.spiritslovenia.si). Sredstva za izvedbo javnega razpisa zagotavlja Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo – MGRT (www.gov.si/drzavni-organi/ministrstva/ministrstvo-za-gospodarski-razvoj-in-tehnologijo), v vlogi posredniškega organa.

Financiranje projekta:
Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj ESRR). Izvaja se v okviru »Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020«, prednostne osi: »3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast«; prednostne naložbe: »3.1 Spodbujanje podjetništva, zlasti z omogočanjem lažje gospodarske izrabe novih idej in spodbujanjem ustanavljanja novih podjetij, vključno s podjetniškimi inkubatorji«; specifičnega cilja: »3.1.1 Spodbujanje nastajanja in delovanja podjetij, predvsem start-up podjetij« (www.eu-skladi.si).

Namen projekta:
Namen projekta je izvajanja brezplačnih storitev za ciljne skupine javnega razpisa, v okviru subjektov inovativnega okolja  (SIO), ki z izvedbo aktivnosti, ki so predmet navedenega razpisa, oblikujejo uravnoteženo programsko podporo za zagon, rast in razvoj podjetij ter s tem prispevajo k: povečevanju števila novoustanovljenih podjetij, predvsem tistih, ki dosegajo višjo dodano vrednost v primerjavi s slovenskim povprečjem; povečevanju stopnje preživetja novoustanovljenih podjetij ter premagovanju ovir hitro rastočih podjetij.

Cilj projekta:
Cilj projekta z vidika Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike je prispevati k specifičnemu cilju 3.1.1: »Spodbujanje nastajanja in delovanja podjetij, predvsem start-up podjetij«, prednostne naložbe 3.1. »Spodbujanje podjetništva, zlasti z omogočanjem lažje gospodarske izrabe novih idej in spodbujanjem ustanavljanja novih podjetij, vključno s podjetniškimi inkubatorji«. S cilji javnega razpisa bo zasledovan: kazalnik učinka »povečanje števila prejemnikov nefinančne podpore«; specifični kazalnik rezultata »povečanje indeksa podjetniške dejavnosti (indeks TEA)«.

Predmet javnega razpisa – aktivnosti projekta:
Predmet javnega razpisa je finančna podpora tistih aktivnosti SIO, ki zagotavljajo podporo ciljnim skupinam. Podpora ciljnim skupinam se zagotavlja s promocijsko motivacijskimi dogodki, informiranji in svetovanji, tematskimi delavnicami, mentoriranjem, z zagotavljanjem pomoči prek ekspertov in z upravljanjem portfelja ciljnih skupin. Aktivnosti izvaja Primorski tehnološki park kot nosilec projekta SIO-PTP-2020-2022.

Faze projekta:
Različni vsebinski sklopi podpore kot različni nivoji aktivnosti za ciljne skupine so oblikovani kot faze. Primorski tehnološki park izvaja FAZO 1 in FAZO 2 javnega razpisa: faza 1 – podpora procesu poslovne ideje (ang. proof of concept), v kateri ciljnim skupinam  pomagamo preveriti poslovno idejo ter narediti načrt njegove uresničitve; faza 2 – podpora rasti in razvoju start up podjetij – usmerjamo se v podporo podjetjem pri odpravljanju ovir pri razvoju in rasti podjetja.

Regija izvajanja:
Primorski tehnološki park izvaja projekt SIO-PTP-2020-2022 v zahodni kohezijski regiji.

Ciljne skupine:
Ciljne skupine uporabnikov, katerim so namenjene aktivnosti, ki so predmet tega projekta, so: inovativni potencialni podjetniki (inovativni posamezniki, dijaki, študenti, pedagoški delavci, raziskovalci); nova in obstoječa inovativna podjetja »start up« ter hitro rastoča podjetja s potencialom globalne rasti »scale up«.

The post Projekt SIO-PTP-2020-2022 appeared first on Primorski tehnološki park.

]]>
TEKMOVANJE POPRI 2020: Za mlade koronakriza ni ovira https://www.primorski-tp.si/tekmovanje-popri-2020-za-mlade-koronakriza-ni-ovira/ Fri, 15 May 2020 15:27:15 +0000 https://www.primorski-tp.si/?p=51140 Tekmovanje v podjetniških idejah prvič v sedemnajstletni zgodovini na spletnih platformah Šole še niso odprle svojih vrat, inovativnost in podjetnost mladih pa ne pozna ovir. Finale nacionalnega tekmovanja v podjetniških idejah mladih POPRI 2020 je Primorski tehnološki park prvič v zgodovini izvedel na spletnih platformah. Od 12. do 14. maja je 31 ekip v treh […]

The post TEKMOVANJE POPRI 2020: Za mlade koronakriza ni ovira appeared first on Primorski tehnološki park.

]]>
Tekmovanje v podjetniških idejah prvič v sedemnajstletni zgodovini na spletnih platformah

Šole še niso odprle svojih vrat, inovativnost in podjetnost mladih pa ne pozna ovir. Finale nacionalnega tekmovanja v podjetniških idejah mladih POPRI 2020 je Primorski tehnološki park prvič v zgodovini izvedel na spletnih platformah. Od 12. do 14. maja je 31 ekip v treh kategorijah svoje podjetniške ideje predstavilo strokovni komisiji kar od doma.  Rezultate so razglasili na Facebook profilu tekmovanja POPRI v petek,  15.5.2020.

Mladi so tekmovali v treh kategorijah: osnovnošolci, dijaki in študenti ter mladi do 29 leta. Na tekmovanje POPRI se je prijavilo 328 mladih oziroma 114 ekip, ki so svoje ideje razvijali z 74 mentorji, sodelovalo pa je 72 izobraževalnih ustanov. Letos so tekmovanje prvič razširili tudi na šole v zamejstvu. Devetdeset skupin se je uvrstilo na predizbore, ki so jih organizirali Primorski tehnološki park, Saša inkubator, Tehnološki park Ljubljana in Podjetniški inkubator Podbreznik. Na zaključni del tekmovanja se je sicer uvrstilo 31 skupin.

V vsaki kategoriji bodo danes razglasili tri najboljše ekipe. Tretjeuvrščene bodo prejele po 700 EUR, drugo uvrščene po 1300 EUR, zmagovalci pa po 2000 EUR iz nagradnega sklada, ki ga zagotavljajo soorganizatorji tekmovanja: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Javna agencija za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije SPIRIT Slovenija in Slovenski podjetniški sklad.

Tekmovanje POPRI dokazuje, da tudi izredne razmere v času pandemije ne morejo preprečiti tega, da bi mladi ustvarjali svojo prihodnost z inovativnimi idejami in optimizmom – in pri tem jih moramo podpreti.

ZMAGOVALCI

KATEGORIJA OSNOVNA ŠOLA

1.mesto:  TURNADO

Avtor: Ian Pirc

Mentor: Primož Erjavec

OŠ Slovenska Bistrica

Regijski partner: SAŠA Inkubator

Opis ideje

Turnado je pametna naprava, ki omogoča glasbenikom, ki uporabljajo tablične računalnike za branje glasbenih not neprekinjeno igranje. Zaradi tega takšnega načina igranja pa nastop izpade veliko bolj profesionalno.

2. mesto: MULTIDILCA

Avtorji: Rok Kopatin ,Nik Poljanec, Jorma Nabergoj Semenič, Andrej Malik

Mentorici: Tanja Krapež mag. Andreja Vister

Osnovna šola Draga Bajca Vipava

Regijski partner: Primorski tehnološki park

Opis ideje

Idejo smo dobili, ko smo v šoli kuhali in smo vse stvari iskali po predalih in jih seveda tudi razmetali. Naša MULTIDILCA vsebuje tehtnico, merilec časa, ekran v katerem so shranjeni recepti in postopki kuhanja, brusilnik nožev ter zareze zanje. Poleg tega pa vsebuje še manjšo deščico za lažje premikanje narezane hrane, ter UV sterilizator nožev. MULTIDILCA je edinstvena saj vam skrajša čas kuhanja, koristna pa je tudi zato, ker vam ni potrebno pomivati toliko posode saj je MULTIDILCA multipraktična.

3. mesto: URVI

Avtorja: Vid Faganel in Urban Žigon

Mentorici: Tanja Krapež in mag. Andreja Vister

OŠ Dobravlje

Regijski partner: Primorski tehnološki park

Opis ideje:

URVI: so palice, ki so zmožne proizvajati energijo, med hojo. Prav tako imajo vgrajen SOS gumb, ki začne svetiti, ko senzor zazna temo. Ko ga pritisnemo začne oddajati signale, da vas lahko reševalna služba zazna. Med časom reševanja pa vam ne bo hudega, saj lahko z energijo, ki jo proizvedete pri hoji, napolnite mobilnik, vstavite baterije v svetilko in se izognete poškodbam.

KATEGORIJA DIJAKI

 1. mesto: HALYOU

Avtorja: Julija Petan, Jaka Peković

Mentorja: Mitja Turk, Janez Gorenc

Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija Novo mesto

Regijski partner: Podjetniški inkubator Podbreznik

Opis ideje:

HALYOU AIR je laboratorijska halja, ki raziskovalcem v laboratorijih in zaposlenim v zdravstvenih ustanovah omogoča nemoteno delo. Rešuje namreč problem potenja, ki je najbolj moteč dejavnik za zaposlene v teh okoljih. Obstoječe halje nadgradi s posebnimi, namensko nameščenimi hidrofilno-zračnimi vložki, ki učinkoviteje odvajajo telesno toploto, kot obstoječe halje.

2. mesto: BUS TRACKER

Avtorji: Sebastjan Pieri, Alex Bogatec, Liam Škerk

Mentor:  Marco Zubalic

DIZ Jožef Stefan, Trst

Regijski partner: Primorski tehnološki park

Opis ideje:

Bus Tracker je aplikacija, na kateri lahko vidimo pozicijo vseh mestnih avtobusov, ki se vozijo poTrstu. To je koristno, ker nam aplikacija omogoča, da avtobusa nikoli več ne bomo zamudili ali pa ga na postaji čakali.Na aplikaciji je možen tudi nakup vozovnic ali mesečnih/letnih vozovnic. Uporabnik jih na telefonu lahko hrani v elektronski obliki. Preko vgrajenih statistik, lahko izvemo koliko km smo prevozili v avtobusih in koliko emisij CO2 smo s tem prihranili, ker smo se vozili z javnimi prevozi ne pa vsak s svojim avtomobilom.

3.mesto:  Cofee planters

Avtorici: Nives Kočman, Albina Marinčič,

Mentorja: Janez Gorenc, Simon Jeraj

Gimnazija Novo mesto

Regijski partner: Podjetniški inkubator Podbreznik

Opis ideje:

Coffee Planters so biorazgradljivi lončki za sadike, katerih glavna sestavina je odpadna kavna usedlina. Njihova sestava omogoča popoln razpad lončka v zemlji po posaditvi rastline, prav tako pa deluje kot gnojilo. Mladi rastlini pomagajo kofein, dušik ter kalcij, ki se nahajajo v stenah lončka. Biorazgradljivost lončka omogoča, da korenine obrastejo lonček, ki ga ob saditvi ni potrebno odstraniti.

KATEGORIJA ŠTUDENTI IN MLADI DO 29 LETA

1, Mesto: Kolesarska simulacija Simathlon

Avtor: Janez Dobnikar

Mentor: Primož Zorko

Regijski partner: Tehnološki park Ljubljana

Opis ideje:

Kolesarska simulacija Simathlon (različica za fitnes klube) je posebej razvita in prilagojena kolesarska igra, kjer z našo aktivnostjo in gibanjem nadzorujemo dogajanje v igri in kolesarimo po različnih izdelanih navideznih pokrajinah. Simulacija je prilagodljiva za enostavno uporabo na katerem koli sobnem kolesu.

 1. mesto: Smart Label

Avtorica: Nikolina Kožar

Mentorica: doc. dr. Malči Grivec

Univerza v Novem mestu, Fakulteta za ekonomijo in informatiko, Upravljanje in poslovanje

Regijski partner: Podjetniški inkubator Podbreznik

Opis ideje:

SMART LABEL Etikete za na steklenice vina Smart-Label so etikete, narejene iz grozdnega odpada, z dodanim indikatorjem temperature. Te etikete rešujejo problem preobremenjenosti okolja z grozdnimi odpadki, saj je narejena iz materialov, ki so ob pridelavi grozdja in proizvodnji vina stranski proizvod in so skoraj neuporabni.

 1. mesto: BUSYPARK

Avtorja: Gregor Šterk, Eleonora Vidic

Mentorica: Sonja Kukman

Srednja gradbena, lesarska in vzgojiteljska šola novo mesto, Višja strokovna šola

Regijski partner: Podjetniški inkubator Podbreznik

Opis ideje:

BUSYPARK je igrača za otroke v obliki senzomotorične table, na kateri je več različnih predmetov – ključavnica, stikalo, zvonček in drugo. Otrok med igro samostojno ugotavlja, kako se predmeti uporabljajo, razmišlja in se uči. Istočasno pa otrok razvija svoje motorične sposobnosti, kar je tudi bistvo tega izdelka.  Gre za samostoječo leseno tablo z lesenimi predmeti za igro, ki jo lahko po uporabi pospravimo. Nastavke, predmete na tabli je možno menjati.

The post TEKMOVANJE POPRI 2020: Za mlade koronakriza ni ovira appeared first on Primorski tehnološki park.

]]>