fbpx

Delegacija v soorganizaciji Slovenskega podjetniškega sklada, Primorskega tehnološkega parka in Regionalne razvojne agencije ROD je na AIM investicijsko konferenco, EXPO Dubaj in na ogled start-up ekosistema v Dubaj odpeljala 35 start-up in scaleup podjetnikov iz 20 visokotehnoloških podjetij, 6 investitorjev ter 34 predstavnikov nacionalnih institucij, regionalnih razvojnih agencij in občin. Cilj obiska je bil izkoristiti priložnosti AIM investicijske konference ter spoznati delovanje start-up ekosistema v Dubaju. Primorski tehnološki park je kot partner AIM konference za start-up področje pritegnil 3 slovenska start-up podjetja, Glossiq, DeltaHub in Smart Octopus Solutions, ki so se predstavili investitorjem z namenom pridobitve investicijskega kapitala. Ekipa Primorskega tehnološkega parka se je na kratko sestala tudi z veleposlanikom Otom Pungartnikom, Veleposlaništvo Republike Slovenije v Abu Dhabiju, ZAE ter obiskala uspešnega podjetnika Ivana Fornazariča, ustanovitelja in direktorja Skupine Gorica v Dubaju.

AIM – Annual Investment Meeting

Annual Investment Meeting (AIM) je vodilna investicijska platforma na Bližnjem vzhodu, ki povezuje globalne vlagatelje, tvegane kapitaliste, zasebne in finančne institucije, ekonomske strokovnjake in vlade z vsega sveta.

Gre za pobudo Ministrstva za gospodarstvo Združenih arabskih emiratov (ZAE), ki poteka pod pokroviteljstvom šejka Mohameda bin Rashida Al Maktouma, podpredsednika in predsednika vlade ZAE ter vladarja Dubaja. AIM 2022 je otvoril Abdull Bin Touq, minister za gospodarstvo ZAE.

AIM je ponudil navdihujoč konferenčni program, vznemirljive in dragocene razprave, panele in delavnice.

Primorski tehnološki park – AIM partner za start-up področje

Primorski tehnološki park je že od leta 2019 AIM partner za Start-up področje z vlogo identifikacije in motivacijestart-up podjetij v Sloveniji, da se predstavijo globalni investicijski skupnosti ter pritegnejo investicijski kapital.

Skupaj s Klubom Poslovni angeli Slovenije smo na kongres privabili tudi slovenske investitorje, predsednica Nina Dremelj pa je bila del žirije AIM start-up tekmovanja.

Slovenska start-up podjetja na AIM kongresu v Dubaju

Ekipa Glossiq iz Nove Gorice (Iztok Pavlin, Amel Bender in Riccardo Rozmarin) je pritegnila številne investitorje iz različnih držav (Nemčija, Velika Britanija, ZDA, Združeni arabski emirati itd.).

  • Smart Octopus Solutions je predstavil IDConference, pametno rešitev za organizatorje različnih vrst dogodkov. Rešitev organizatorjem prihrani čas, denar in zagotovi neprecenljiv vpogled v dejavnosti, gibanje in interakcije udeležencev. Udeležencem pa rešitev zagotavlja najbolj brezhibno izkušnjo pred, med in po dogodku.​ Več: https://idconference.eu/ ​
  • DeltaHub navdušuje z oblikovanjem izdelkov, ki na podlagi estetike in funkcionalnosti prinašajo odlično počutje na delovno mesto in lahkotnost v vsakdanje življenje. Več: https://deltahub.io/

Uradno povabilo Abdulla Bin Touq, ministra za gospodarstvo ZAE, na slavnostno večerjo

Povabljeni smo bili na gala večerjo, ki je bila izvrstno srečanje svetovno znanih voditeljev, visokih udeležencev in dobitnikov nagrad IPA in Future Cities.

Večerja je potekala na atraktivni lokaciji v hotelu Armani – Burj Khalifa.

 

AIM – Investicijske priložnosti Slovenije predstavljene na stojnici SPIRIT Slovenija

Tanja Kožuh, direktorica Primorskega tehnološkega parka, Brigita Habjan Štolfa, direktorica regionalne razvojne agencije ROD in Nina Dremelj, predsednica Poslovnih angelov Slovenija, so predstavile investicijske priložnosti v Sloveniji, start-up ekosistem Slovenije ter Klub poslovni angeli Slovenije.

Dogodek je potekal na razstavnem prostoru Javne agencije SPIRIT Slovenija.

Start-up ekosistem v Dubaju

Mesto Dubaj, ki se izjemno hitro razvija, je postalo je eno največjih gospodarstev v Združenih arabskih emiratih. Mesto ponuja velike naložbene priložnosti ter privablja številna različna podjetja, ki iščejo poslovno priložnost in kapital.

Scale2Dubai: Program za start-up ter mala in srednje velika podjetja (District 2020)

Velik del območja Expo 2020, ki se razprostira na 260.000 kvadratnih metrov, bo prešel v novo urbano okrožje District 2020 za do 145.000 ljudi, kjer bodo na voljo stanovanja, pisarne, prostori za preživljanje prostega časa, športni objekti, hotel, nakupovalno središče in metro.

Kupola Al Wasl, osrednji del dubajske razstave Expo 2020, bo del nove urbane cone District 2020.

Udeležili smo se predstavitve globalnega podjetniškega programa Scale2Dubai (https://www.district2020.ae/scale2dubai), ki bo start-up ter malim in srednje velikim podjetjem podjetjem bo ponudil priložnost za mednarodno širitev v okviru ekosistema Dubaja.

Predstavitev Scale2Dubai – za start-up ter mala in srednja podjetja, ki želijo hitro mednarodno rast v okviru ekosistema Dubaja

Podjetniški program Scale2Dubai se osredotoča na privabljanje podjetij v zgodnjih fazah rasti, ki delujejo v ključnih panogah turizma, logistike in transporta, izobraževanja in gradbeništva. Program bo ciljal tudi na podjetja, ki se ukvarjajo s tehnologijami interneta stvari (IoT), umetno inteligenco (AI), big data in blockchain tehnologijami, kar ocenjujejo, da je ključnega pomena za prihodnost Dubaja in njegovo inovativno gospodarstvo.

Več o Scale2Dubai: https://www.district2020.ae/scale2dubai

In5: Platforma za spreminjanje prebojnih idej podjetnikov v realnost

In5 je okolje, ki omogoča start-up podjetjem pospeševati inovacije ter jim pomaga ideje predstaviti trgu. Omogoča jim inkubacijo ter celovito podporo do faze rasti. Nahaja se v predelu Dubai Internet City in predstavlja največje središče za start-up podjetja.

Predstavitev In5 – ekosistem, ki privablja start-up podjetnike z inovativnimi in prebojnimi idejami.  

In5 je obravnaval več kot 500 startupov, v bazi ima več kot 100 mentorjev in investitorjev ter letno izpelje več kot 400 dogodkov in delavnic. In5 ponuja 5 ključnih prednosti za podporo zagonskim podjetjem: okvir za vzpostavitev podjetja, mentorstvo, usposabljanje, mreženje in dostop do vlagateljev. Vsak mesec obravnavajo 25-30 vlog.

Več: https://infive.ae/

Dtec – Dubai Technology Entrepreneur Campus: epicenter podjetništva in inovacij

Dtec, se nahaja v predelu Dubaja, ki ga imenujejo Silicon Oasis. Predstavlja integriran podjetniški ekosistem, ki nudi vse, kar podjetnik potrebuje za zagon podjetja v Dubaju, in sicer coworking prostor, pomoč pri ustanovitvi podjetja in registracijo v prosti coni, korporativni inovacijski center, enoto tveganega kapitala, dogodke in srečanja z drugimi podjetniki. Skupnost obsega več kot 800 podjetij, katerih ustanovitelji predstavljajo 70 narodnosti. Letno organizirajo več kot 100 dogodkov, izpeljejo 20 investicij, podjetja pa ustvarijo več kot 2.500 novih delovnih mest.

Dtec coworking prostor v Dubaju – Največji tehnološko startup coworking kampus na Bližnjem vzhodu, namenjen podpori novoustanovljenim podjetjem na začetku njihove poti.

Dtec obsega 10.000 m² kreativno zasnovanih prostorov, kjer so svoj prostor našla številna novoustanovljena podjetja. Dtec nudi tudi dostop do široke mreže mentorjev, svetovalcev in raziskovalcev, ki so pripravljeni na sodelovanje ali potencialno investiranje.

Več: https://dtec.ae/

GORICA Industries L.L.C.

Z veseljem sporočamo, da smo se srečali tudi z Goriškim podjetnikom Ivanom Fornazaričem, lastnikom in direktorjem Skupine GORICA v Dubaju. Skupina Gorica je vodilni proizvajalec prikolic in mešalnikov betona v Dubaju, Združenih arabskih emiratih v regiji MENA, Bližnjem vzhodu in Severni Afriki.

G. Fornazarič je svoje prvo podjetje v Dubaju ustanovil leta 1990 pod imenom GORICA Trading. Leta 1998 je vzpostavil industrijsko enoto GORICA Industries L.L.C., ki se razprostira na površini več kot 50.000 kvadratnih metrov, od tega obsega 20.000 kvadratnih metrov pokritih proizvodnih površin, opremljenih z mostnimi žerjavi in ​​drugimi sodobnimi stroji.

G. Fornazarič nam je predstavil svojo podjetniško pote ter nam prenesel dragocene nasvete, kako poslovati v Dubaju.

Veseli nas, da se je gospod Fornazarič odzval povabilu na srečanje z nami in našimi start-up podjetji v Primorskem tehnološkem parku, ko bo v Sloveniji.

Več o Gorica Group: http://www.goricagroup.com/en/

EXPO Dubaj 2020 – Največji svetovni sejem

Prvi EXPO se je odvijal v Londonu leta 1851, nato se je hitro razširil po vsem svetu. Svetovna razstava EXPO Dubaj je vrata odprla 1. oktobra 2021 in se zaključila 31. marca 2022 (trajala je 182 dni). EXPO Dubaj obsegal 1083 hektarjev, nekdaj puščave, sprejel je več kot 23 milijonov obiskovalcev in 192 sodelujočih držav.

Kupola Al Wasl, osrednji del dubajske razstave Expo 2020, podnevi in ​​ponoči z avdio-vizualnimi

  • Slovenski paviljon: Smo edina država na svetu z ‘love’ v imenu (z ljubeznijo v imenu)

Slovenski paviljon je bil zgrajen po trajnostnih principih s slovenskimi naravnimi viri: lesom, zelenjem in vodo in je ponujal ogled naravnih lepot, turističnih možnosti in zdravega načina življenja v Sloveniji.

Slovenski paviljon je na Expu 2020 ponudil več kot 200 dogodkov, zabeležil je skoraj milijon obiskovalcev, v poslovnem centru paviljona pa več kot 600 obiskovalcev, ki so bili večinoma razstavljavci, člani gospodarskih delegacij in podjetniki.

Na poslovnem forumu v Slovenskem paviljonu, ki je potekal v torek, 29. marca 2022, je udeležence pozdravil Jernej Salecl, generalni direktor Direktorata za internacionalizacijo, podjetništvo in tehnologijo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT).

Program je ponujal predstavitev:

  • Načrta za okrevanje in odpornost, ki so primerni za sodelovanje visokotehnoloških podjetij (Sibil Klančar, vodja Službe za razvojna sredstva, MGRT,
  • vloge Slovenskega podjetniškega sklada pri podpori visokotehnoloških podjetij v 2022 (Maja Tomanič Vidovič, direktorica Slovenskega podjetniškega sklada),
  • programov GZS za krepitev internacionalizacije gospodarstva (Aleš Cantarutti, direktor GZS).
  • Gospodarsko okolje Dubaja (Rajesh Sarma, Corporate Group) in
  • zaključne besede s predstavitvijo priložnosti na AIM investicijski konferenci (Tanja Kožuh, direktorica Primorskega tehnološkega parka in Brigita Habjan Štolfa, direktorica Regijske razvojne agencije – ROD Ajdovščina).

Poslovni forum v organizaciji Slovenskega podjetniškega sklada, Primorskega tehnološkega parka in Regionalne razvojne agencije ROD Ajdovščina v Slovenskem poslovnem centru – Slovenski paviljon, Dubaj Expo 2020 – VIP prostor za vladna in poslovna srečanja na visoki ravni.

Srečanje z veleposlanikom Otom Pungartnikom, Veleposlaništvo Republike Slovenije v Abu Dhabiju, ZAE

Veleposlanik Oto Pungartnik nam je predstavil splošna načela poslovanja in delovanja gospodarskega okolja v Združenih arabskih emiratih (ZAE). Omenil je, da je med različnimi ljudmi in narodi veliko strpnosti, pa tudi, da se tuji podjetniki hitro navadijo na poslovno okolje ZAE. Veleposlanik je še dejal, da se Dubaj hitro spreminja ter da so tam poslovne priložnosti neskončne.

Ekipa Primorskega tehnološkega parka pri pogovoru z veleposlanikom Otom Pungartnikom, Veleposlaništvo Republike Slovenije v Abu Dhabiju, ZAE v VIP prostoru za vladna in poslovna srečanja na visoki ravni, Slovenski paviljon.

  • Katera država je osvojila nagrado za najboljši paviljon na Expo 2020 v Dubaju?

Paviljon Savdske Arabije, drugi največji paviljon na Expo 2020 v Dubaju, je postal uradni zmagovalec, poleg tega pa je pred tem dosegel še tri Guinnessove svetovne rekorde, in sicer za največjo interaktivno razsvetljavo z 8.000 LED lučmi, najdaljši interaktivni vodni objekt na 32 metrih in največji LED interaktivni digitalni zrcalni zaslon na 1.302,5 kvadratnih metrih.

Savdska Arabija je prejela nagrado za najboljši paviljon na Expo 2020 Dubaj

  • Spektakularen zaključek največje svetovne razstave Dubaj Expo 2020

Zadnji dan največje svetovne največje razstave se je zagotovo vtisnil v spomin, saj je ponujal vrsto umetniških uprizoritev, ognjemet, glasbene koncerte, otroške predstave. Zapomnili si bomo nepregledne množice ljudi, ki so uživali v glasbenih nastopih, pri čemer smo si najbolj zapomnili koncerta Norah Jones in Christine Aguilera.

Zbogom Dubai Expo 2020 in dobrodošli na naslednjem svetovnem sejmu v Osaki 2025.

‘Mission possible’ – delegacija v so-organizaciji Slovenskega podjetniškega sklada, Primorskega tehnološkega parka in Regionalne razvojne agencije ROD

Ob koncu se želim zahvaliti Anji Kupčič, Slovenski podjetniški sklad, in Brigiti Habjan Štolfa, Regionalna razvojna agencija ROD Ajdovščina, za odlično sodelovanje pri pripravi in ​​organizaciji delegacije. Hvala, super ste!

Posebna zahvala Poslovnim angelom Slovenije, še posebej Nini Dremelj in Maji Križan, da sta prepoznali potencial kongresa AIM in se angažirali pri motiviranju start-upov in investitorjev. Hvala tudi slovenskemu start-up ekosistemu za širjenje informacij o AIM priložnostih v start-up skupnosti.

In končno, hvala moji ekipi v Primorskem tehnološkem parku, ki se je trudila privabiti slovenske start-upe k udeležbi na AIM konferenci, jim nudila vse potrebne informacije in podporo pri prijavi. Najboljši ste!

Dubaj – mesto neskončnih poslovnih priložnosti in privlačna turistična lokacija!