fbpx

Ob zaključku projekta Retina Interreg Slovenija Avstrija, ki je omogočal povezovanje vrhunskih laboratorijev z gospodarstvom, smo kot partner opravili pogovor z nekaterimi sodelujočimi podjetji. Izkušnje je tokrat z nami delila dr. Branka Viltužnik, vodja raziskav in inovacij pri Plastiki Skaza.

Zakaj ste se vključili v projekt Retina Interreg?

Z razvojem trajnostnih materialov (biomaterialov in reciklatov), je tudi potreba po testiranjih večja. V okviru projekta smo lahko izvedli tudi testiranja, ki so zahtevala naprednejše oz. bolj specifične merilne naprave. Pridobili smo dobre rezultate, ki so nam omogočili nadaljevanje internih raziskav. Strokovnjaki so nam pomagali tudi pri interpretaciji rezultatov in diskusiji v zvezi z našimi testiranji.

Kaj ste raziskovali?

Razvijali smo novo formulacijo iz recikliranih polimerov, ki smo jim dodajali različne dodatke za izboljšanje lastnosti. Da smo ovrednotili točno delovanje dodatkov in dobili recikliran material, ki bo lahko zamenjal obstoječega (na naftni osnovi), smo morali opraviti naprednejša testiranja. Sodelovali smo s podjetjema Silicon Austria Labs GmbH in Polymer Competence Center Leoben GmbH.

Kako vidite sodelovanje med laboratoriji in gospodarstvom?

Plastika Skaza odlično sodeluje z raziskovalci v Sloveniji in tujini. Vidimo jih kot podaljšano roko oddelka raziskav, pri čemer skupaj testiramo,  razvijamo inovacije in imamo lahko od tega vsi korist. Kot podjetje pridobimo novo znanje in pomoč pri razvoju, laboratoriji pa svoje bazične raziskave lahko premaknejo v realno življenje in na trg. Menim, da je premalo takšnih podjetij, ki v tovrstnih sodelovanjih vidijo dodano vrednost in znajo izkoristiti to priložnost.

Aktivnost financira Evropski sklad za regionalni razvoj v programu sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Avstrija znotraj projekta RETINA: Odpiranje raziskovalnih laboratorijev za inovativne industrijske aplikacije.