fbpx

GoStartup akademija je šesttedenski program, kjer izkušeni podjetniki v vlogi predavateljev z udeleženci delijo najnovejše podjetniško znanje in izkušnje, ki delujejo v praksi. Vključenih bo 12 ustanoviteljev podjetij, ki bodo program v vrednosti 2.852€ obiskovali brezplačno. Prijave so odprte do 28.9.2022, delavnice pa bodo potekale v oktobru in novembru. Primorski tehnološki park, ki organizira GoStartup akademijo, na ta način podjetjem v zgodnji fazi razvoja omogoča, da z znanjem zaobidejo nepotrebne napake in hitreje rastejo.  O tem govorijo tudi rezultati podjetij. V inkubatorju Primorskega tehnološkega parka namreč deluje tudi sedem podjetij, starih od 2 do 8 let, ki so lani skupaj ustvarila več kot 10 milijonov € celotnih prihodkov. Prvi korak do takšnih rezultatov je GoStartup akademija. 

Za kaj gre?

GoStartup akademija je intenziven program za ustanovitelje podjetij, kot jih izvajajo v najbolj naprednih inkubatorjih po svetu. Korak za korakom bodo udeleženci preverili, kako postaviti poslovni model, oblikovati produkte z visoko dodano vrednostjo, postaviti strategijo trženja in dvigniti podjetje na višji nivo. Rok za prijavo je 28.9.2022, program pa bo potekal v oktobru in novembru. V zadnjih sedmih letih je v programu sodelovalo 78 podjetniških ekip, ki se razvijajo in hitro rastejo.

 »V ospredje GoStartup akademije smo postavili sodobno znanje ter prenos praktičnih izkušenj podjetnikov, saj želimo, da udeleženci skozi program hitro in vidno napredujejo«, je pojasnil Mitja Mikuž, vodja programov startup skupnosti Primorskega tehnološkega parka.

Komu je GoStartup akademija namenjena?

  • ustanoviteljem perspektivnih podjetij, starih do 36 mesecev, neglede na branžo – s sedežem v zahodni Sloveniji
  • Prijavijo se lahko ustanovitelji d.o.o., s.p., zavodov ali drugih oblik podjetij.
  • Startup ekipam, ki imajo razvit produkt ali storitev in so v fazi prvega  nastopa na trgu.

Kako bo potekala GoStartup akademija?

Program sestavljan 12 tri- do štiriurnih delavnic, ki bodo potekale dvakrat tedensko v popoldanskih urah, od  3. oktobra do 21. novembra 2021, v Primorskem tehnološkem parku v Vrtojbi.  Udeleženci bodo prejeli tudi po 20 mentorskih ur s podjetnikom, ki jim bo svetoval pri razvoju podjetja. Upravičeni bodo do brezplačnega koriščenja coworking prostora v Primorskem tehnološkem parku za obdobje enega leta.

Kakšen je postopek prijave?

Na spletni strani Primorskega tehnološkega parka izpolnite spletno prijavnico s svojimi podatki in opisom podjetja. Prijave zbirajo do 28.9.2022, nato boste povabljeni na osebno predstavitev vašega podjetja. Podjetniška komisija bo 29.9.2022 na podlagi ustne predstavitve izbrala do 12 posameznikov ali ekip, ki bodo GoStartup akademijo obiskovali brezplačno. 

Kdo so predavatelji?

Predavatelji GoStartup akademije so podjetniki, ki veliko vlagajo v razvoj podjetniškega znanja in imajo obenem izkušnje z mentoriranjem startupov. GoStartup akademijo vodi Mitja Mikuž iz Primorskega tehnološkega parka, ki koordinira program in vsebinsko sledi udeležence. Je nosilec prvega predavanja o poslovnem modelu. O product/service designu in financah bo predaval Rok Gulič, CEO podjetja Ollo Audio. Matej Peršolja, ustanovitelj podjetja Protestus Inc bo vodil delavnici o raziskavi konkurence in  testiranju trga. O tem, kako dosegati ključne mejnike v razvoju podjetja, bo govoril Rok Stritar, ustanovitelj podjetja Kibuba.  Maja Voje iz Growth Lab bo vodila delavnici o komuniciranju s kupci in kako postaviti prodajno strategijo. Z Andrejem Peršoljo, ustanoviteljem Tangible Growth, se bodo udeleženci pogovarjali o tem, kdo so njihovi kupci o in pozicioniranju produkta na trgu. Boško Praštalo bo zaključil cikel z delavnico o mreženju.

Za katero fazo razvoja podjetja ali podjetniške ideje je GoStartup akademija primerna?

GoStartup akademija je najbolj primerna za podjetja (stara do 36 mesecev), ki so že prisotna na trgu, a potrebujejo znanje za napredek in rast. Akademija je primerna tudi za ambiciozne posameznike ali ekipe s podjetniško idejo, ki so v fazi zagona podjetja in tik pred prvim nastopom na trgu.

Ali se lahko prijavim GoStartup akademijo tudi, če sem član drugih podobnih organizaciji (GZS, OZ, Inkubatorji, pospeševalniki)?

Lahko. Z udeležbo v Gostartup akademiji postanete tudi člani GoStartup inkubatorja v Primorskem tehnološkem parku. Članarine ni, z inkubiranjem pa boste upravičeni do brezplačnega mentorstva s strani izkušenih podjetnikov, ekspertnega svetovanja, do brezplačnega koriščenja prostora v Cowokringu PTP za obdobje enega leta. Podjetja iz inkubatorja sodelujejo v GoStartup klubu in dostopajo do podjetniškega znanja v obliki številnih delavnic in predavanj.

V zadnjih 7-ih letih je Primorski tehnološki park v razvoj ekosistema goriške regije uspel investirati več kot 1, 2 milijona evrov.  

Podjetniki tako svoje omejene vire usmerijo v razvoj produkta in trga. »Za njihovo znanje in povezave do pravih ljudi pa poskrbimo v Primorskem tehnološkem parku. Največja dodana vrednost našega inkubatorja je pravzaprav skupnost startup podjetnikov, svetovalcev in mentorjev, investitorjev in raziskovalcev, ki si pomagajo pri reševanju izzivov, delijo izkušnje in mnenja,« je pojasnila direktorica PTP Tanja Kožuh.

Tanja Kožuh, Foto Uroš Rojc, Muvi Media

Udeleženci, ki bodo uspešno zaključili GoStartup akademijo, bodo vključeni v skupnost Primorskega tehnološkega parka, kjer podjetniki lahko na letni ravni izkoristijo do 10.572€ v obliki mentorstva, delavnic, programov in prostora za sodelo. Sredstva, ki jih Primorski tehnološki park vloži v znanje podjetnikov, pridobi na evropskih in državnih razpisih. Investicija v podjetništvo se neposredno odraža v rasti podjetij in napredovanju regije.

IZKUŠNJE PODJETNIKOV

Primorski tehnološki park danes nudi podjetnikom zaokroženo paleto storitev, da le-ti svojo idejo čim enostavneje in čim hitreje spravijo na trg. Izobraževanja o gradnji startupa, kako pridobiti stranke, kako deluje digitalni marketing, kako pridobiti investicijski denar – so pomagala več sto podjetjem. Občasno se oglasim v parku in res je super, ko vidiš vso to zagnanost in energijo; tako pri ekipi PTP-ja, kot pri podjetnikih.

Elvis Janežič, direktor Instrumentation Technologies

»Podjetja so si med sabo zelo različna. Imajo pa nekaj skupnega in to je proces, kako n nastanejo iz neke ideje in se razvijejo v podjetje. Program, kot je GoStartup akademija, pomaga podjetnikom, da lažje grejo skozi ta proces. Če se udeležiš akademije, postaneš hitreje boljši«.

Rok Stritar, predavatelj, ustanovitelj podjetja Kibuba

Rok Stritar, ustanovitelj podjetja Kibuba in mentor PTP

Izzive podjetja sem morala prej vedno reševati sama, sedaj pa imam možnost, da se pogovorim z drugimi podjetniki, ki so že prehodili to pot in mi lahko zato svetujejo. Rast podjetja je zaradi tega hitrejša in ne delaš banalnih napak.

Teja Bajt, ustanoviteljica podjetja INNO LAB – startup leta 2022, Kobarid

Teja Bajt, foto Aljoša Rebolj

 »V GoStartup akademijo smo se pred leti vključili iz preprostega razloga: Ko pričneš s podjetništvom, se ti zdi, da vse veš, ampak žal temu ni tako. Tu pridobiš ogromno znanja v kratkem času«.

Uroš Kavčič, podjetje Uroš in Valentina, zmagovalec Startaj Slovenija 2020

RAZVOJ PODJETIJ V INUBATORJU PRIMORSKEGA TEHNOLŠOKEGA PARKA (morda za v okvirček )

Od leta 2000 do 2021 je Primorski tehnološki park sprejel 250 inkubirancev med katerimi je 80% mladih podjetij in 20% startup ekip. Stopnja preživetja podjetij v prvih 5-ih letih poslovanja znaša 83,3% (za primerjavo: splošna stopnja preživetja podjetij v prvih 5-ih letih poslovanja je v Sloveniji približno 50%).

V letu 2021 so podjetja, ki so bila inkubirana v PTP od njegove ustanovitve dalje, ustvarila več kot 150 milijonov € celotnih prihodkov ter skupaj zaposlovala 946 sodelavcev. Prvih 20 podjetij po številu zaposlenih je v letu 2021 v povprečju zaposlovalo 42 sodelavcev.Med njimi so 4 podjetja mlajša od 8 let.

Povprečna dodana vrednost na zaposlenega je znašala 51.867 EUR, kar je 10% več od slovenskega povprečja. Podjetja z najvišjo dodano vrednostjo na zaposlenega pa so v letu 2021 za več kot 4x presegla slovensko povprečje (povprečna neto dodana vrednost na zaposlenega je lani v Sloveniji znašala 47.161 EUR).

V Primorskem tehnološkem parku je bilo v lanskem letu inkubiranih tudi sedem podjetij starosti od 2 do 8 let, ki izjemno hitro rastejo; v povprečju s 30% letno stopnjo rasti. Skupaj so ustvarila več kot 10 milijonov € celotnih prihodkov in zaposlovala 58 sodelavcev. Večina teh podjetij je dosegla nadpovprečno visoko dodano vrednost na zaposlenega, pri treh pa je dodana vrednost na zaposlenega presegla 100.000€.

Dosežki podjetij v skupnosti Primorskega tehnološkega parka niso samoumevni. So rezultat neprestanega razmišljanja o tem, v kakšnem svetu želimo v prihodnosti živeti, kakšna podjetja si želimo v našem okolju in kaj potrebujejo najbolj prodorni podjetniki, da bi izkoristili svoje potenciale in ambicije. V ozadju tega je skrbno načrtovanje in razvoj startup skupnosti za 20-let naprej.