fbpx

Primorski tehnološki park je s podporo Univerze v Novi Gorici organiziral prvi mednarodni GoStartup vikend – Retina Mentorship Programme, namenjen povezovanju raziskovalne sfere s podjetništvom. Na njem je dvajset  udeležencev iz Slovenije, Avstrije, Italije, Kosovega in Bosne in Hercegovine razvijalo podjetniške ideje in ustvarjalo svojo karierno prihodnost. Ekipe, sestavljene iz raziskovalcev, študentov, diplomantov in mladih s podjetniškimi idejami,  so pod skrbnim vodstvom izkušenih podjetniških mentorjev v enem vikendu zgradile prototip in poslovni model svoje rešitve, ter postavile temelje za nadaljnji razvoj idej v podjetja.Program so izvedli v okviru projekta RETINA – Interreg Slovenija Avstrija. 

Startup vikendi so intenzivne delavnice, osredotočene na konkretizacijo, na katerih udeleženci razvijajo svoje poslovne idejo po najsodobnejših metodologijah, kot je »lean startup«. Gre za metodologije, ki jih učijo najboljše poslovne šole, kot je Stanford, Harvard, MIT in druge. Pet interdisciplinarnih mednarodnih ekip je v izjemno skoncentriranem času (54 urah) s startup mentorji Maticem Batageljem (Impatient design), Rokom Guličem (Ollo Audio), Matejem Peršoljo (Protectus) Markom Fornazaričem in Andrejem Peršoljo ( Creative Solutions in Hopalai) ustvarjalo prototipe oziroma poslovne modele podjetja, ki so ga tudi preverili na trgu.

IDEJE NA GoStartup VIKENDU

1.      Kapljica Soče – trajnostni projekt Zveze prijateljev mladine Nova Gorica, katerega namen je ohranjanje in promoviranje naravne dediščine doline Soče ter izvajanja taborov znanja za otroke in mladostnike v domu Triglavska roža v Trenti. 

2.    Karting World – platforma za vse informacije o karting svetu, zbrane na enem mestu

3.    ViBaby – Baby phone Baby phone za gluhe starše. Namesto zvočnih opozoril starš nosi zapesnico,  ki opozarja s tresenjem.

4.     Plant your future – Zniževanje ogljičnega odtisa podjetji z sajenjem dreves.

5.    Travelease – Potovalni planer za »backpakerje«, ki omogoča  urejeno uporabo informaciji med potovanjem.

V nedeljo 26.1.2020 je komisija, ki so jo sestavljali Aljoša Pavšič iz podjetja Neptun Digital, Marko Vojvodić iz digitalne agencije Akeo Lab in grafična oblikovalka in podjetnica Anja Korenč (Bitchy club) ocenjevala pitche (kratke startupovske predstavitve) – in razglasila zmagovalca. To je postala ekipa ViBaby – Baby phone zaspetnica z vibriranjem za gluhe starše.

Cilj tovrstnega usposabljanja je spodbuditi nastajanje inovativnih podjetniških idej, povezati raziskovalno sfero in podjetništvo, hkrati pa je tovrsten pristop pomemben za razvoj mehkih veščin, ki so danes nujne za karierni razvoj.

Aktivnost financira Evropski sklad za regionalni razvoj v programu sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Avstrija znotraj projekta RETINA: Odpiranje raziskovalnih laboratorijev za inovativne industrijske aplikacije.