fbpx

Na nacionalno tekmovanje v podjetniških idejah mladih POPRI se je letos prijavilo kar 342 tekmovalcev, ki se bodo pomerili v kategorijah osnovnošolci, dijaki in študenti oziroma mladi do 29 let. Čeprav so mladi in njihovi mentorji v šolah soočeni z mnogimi izzivi zaradi karanten, so se bili tudi letos sposobni še dodatno angažirati, da bi reševali izzive, ki jih zaznavajo v svoji okolici in globalno.

Na POPRI 2022 tekmuje 122 ekip, od tega 35 osnovnošolskih (7.-9. razred), 63 srednješolskih in 24 v kategoriji študenti in mladi do 29. leta. Ideje so mladi razvijali ob podpori mentorjev in video tečaja POPRI digital. Glede na lokacijo prijaviteljev bodo presojo podjetniških idej prevzeli regijski partnerji. Iz prispelih predlogov bodo podjetniški strokovnjaki izbrali najboljše iz vsake kategorije in ti bodo svoje izdelke predstavili tudi ustno v obliki 5 minutnega pitcha – kratke in navdihujoče startupovske predstavitve pred komisijo.

Predizbore z ustnimi zagovori bodo organizirali regijski partnerji:

Tekmovanje POPRI organizira Primorski tehnološki park v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijoSPIRIT Slovenija, javno agencijo in Slovenskim podjetniškim skladom. Finale soorganizirajo tudi Mestna občina Nova Gorica ter Občini Šempeter-Vrtojba in Renče-Vogrsko.

NAGRADNI SKLAD

Nagradni sklad POPRI znaša 30.000 EUR, katerega zagotovi Slovenski podjetniški sklad. Na predizborih se bodo prve tri ekipe iz vsake kategorije in iz vsake regije uvrstile na nacionalno tekmovanje, ki bo 5. 4. 2022, predvidoma v živo v Novi Gorici. Vsaka ekipa, ki se uvrsti v finale, dobi 500 € iz nagradnega sklada za namen izboljšave poslovnih modelov; skupaj bo za najboljše ekipe na regijskih predizborih iz nagradnega sklada namenjenih kar 18.000 EUR.

Na nacionalnem tekmovanju bodo razdelili 12.000 EUR v denarnih nagradah, kjer bodo v vsaki starostni kategoriji nagrajene prve tri najboljše uvrščene ekipe z zneski:

  • za 1. mesto v višini 2.000 EUR
  • za 2. mesto v višini 1.300 EUR
  • za 3. mesto v višini 700 EUR

POPRI V ŠTEVILKAH

V Primorskem tehnološkem parku so prepričani, da je vlaganje v inovativnost in podjetnost mladih investicija v prihodnost. Zato od leta 2004 organizirajo tekmovanje za najboljšo podjetniško idejo za mlade – POPRI, ki je v letu 2015 iz lokalne ravni preraslo v vseslovenski projekt. Na tekmovanju POPRI se je v reševanju problemov na podjeten način doslej preizkusilo 4180 mladih od 12. do 29. leta, ki so v poslovni načrt razdelali 1577 idej. Pri tem jim je pomagalo več kot 500 mentorjev iz več kot 300 izobraževalnih institucij (osnovne in srednje šole ter fakultete). Tekmovanje spremljajo izobraževalni dogodki, ki mladim omogočajo pridobitev dodatnega znanjalastne izkušnje in dostop do mentorjev.

POPRI INTERNATIONAL

Maja 2021 je tekmovanje POPRI prvič postalo tudi mednarodno. EUSAIR POPRI youth so bili del uradnega programa slovenskega predsedovanja EUSAIR (Strategiji EU za Jadransko-jonsko regijo). Letošnji mednarodni POPRI pa se bodo odvijali v Tirani, v okviru Albanskega predsedovanja EUSAIR 16. in 17, maja 2022. Na njem bodo po modelu POPRI tekmovali dijaki in študentje iz 9 držav Jadransko – jonske makroregije.