fbpx

Moderne industrijske strategije temeljijo na specializiranih vedah in sofisticiranih tehnologijah, tudi nanotehnologijah. Obstoječa proizvodna tradicija potrebuje kvalitativne preskoke, da bi bila zmožna soočiti se z aktualnimi globalnimi izzivi. Istočasno pa obstoječi raziskovalni centri že razpolagajo z znanji o novih tehnologijah. Projekt NANO-regija stremi k povezovanju obstoječega znanja s področja nanotehnologij s potrebami proizvodnega sektorja. Primorski tehnološki park je eden od partnerjev strateškega projekta NANO-regija/Interreg Slovenija Italija, ki povezuje raziskovalne institucije in poslovno skupnost.

Partnerji so z nami delili nekaj svojih izkušenj. Tokrat objvaljamo intervju z dr. Lejlo Goljat iz Plastike Skaza.

Kako in zakaj ste se vključili v projekt NANO region Interreg?

V našem podjetju smo fokusirani na raziskave in razvoj ter uporabo naprednih tehnologij, avtomatizacije in visokotehnoloških procesov. V projekt smo se vključili, ker nam je le-ta omogočil dostop do raziskovalne mreže, ki so jo med drugim sestavljali uveljavljeni laboratoriji z izkušnjami na področju znanosti o materialih.

Kaj ste raziskovali in česa si obetate?

Raziskovali smo nanos nanomaterialov na brizgane polimerne izdelke, ter kako omenjen nanos vključiti v obstoječe proizvodne procese. Obetali smo si pomoč pri izboru nanomaterialov in metod za njihov nanos oz. pomoč pri vključitvi v naše obstoječe izdelke (industrializacija).

Ste s sodelovanjem laboratorijev zadovoljni? Bi ponovili izkušnjo ali jo priporočili tudi drugim podjetjem?

Noben laboratorij vključen v mrežo projekta NanoRegion ni imel raziskovalnih kapacitet in znanja, da bi ponudil rešitve naših tehnoloških izzivov. Preko mreže smo pridobili kontakt možnega izvajalca izven mreže laboratorijev NanoRegion.

Kako na splošno vidite sodelovanje med laboratoriji in gospodarstvom?

Plastika Skaza odlično sodeluje z raziskovalnimi institucijami v Sloveniji in tujini. Vidimo jih kot podaljšano roko oddelka raziskav, pri čemer skupaj testiramo in  razvijamo inovacije. Kot podjetje pridobimo novo znanje in pomoč pri razvoju, laboratoriji pa svoje bazične raziskave lahko premaknejo v realno življenje in na trg.