fbpx

Na pragu novega šolskega leta se zaradi preprečevanja širjenja koronavirusa soočamo z dejstvom, da bodo mnoge obšolske dejavnosti vsaj okrnjene, če ne odpovedane. Med njimi tudi krožki, kakršnega izvaja startup VseUk iz Kobarida, ki deluje v okviru GoStartup inkubatorja v Primorskem tehnološkem parku. Pri VseUku pravijo, da je njihovo poslanstvo navduševati otroke nad znanostjo. Njihove naravoslovne krožke je doslej obiskovalo več kot 400 otrok na 20 lokacijah po Sloveniji.  Zaradi novonastalih razmer je izvajanje dejavnosti pod vprašajem. Ker pa so otroci krožek Mali radovednež zelo pogrešali, se je ekipa VseUka odločila, da poišče način, kako jim omogočiti, da kljub vsemu še naprej razvijajo svoje raziskovalne sposobnosti in naravoslovno znanje. V Primorskem tehnološkem parku so predstavili novo rešitev – Innobox zabojček za izvajanje poskusov doma z video navodili mentorjev.

Innobox je znanstveni zabojček s poskusi, ki otrokom na resno-zabaven način predstavi naravoslovje skozi zabavne poskuse. Otroci ga prejmejo po pošti,  omogoča pa jim izvajanje  poskusov z navodili mentorja v domačem okolju. Z Innoboxom dobijo vse materiale za poskuse, ki jih nato izvedejo s pomočjo video navodil v slovenskem jeziku.

Ustanoviteljica zagonskega podjetja VseUk Teja Bajt: »V Innobox smo vložili vse znanje in izkušnje preteklih 4 let. Veseli smo, da je odziv staršev in predvsem otrok zelo dober. Seveda se zavedamo, da je osebni stik še vedno najpomembnejši, vendar Innobox v danih razmerah nudi vsaj nekakšen približek. Obenem je Innobox dosegljiv veliko več otrokom, in to ne samo v Sloveniji. Tako lokacija bivanja ni pomembna, saj otrok Innobox prejme domov po pošti in poskuse izvaja družina skupaj doma.«

Odziv malih raziskovalcev in raziskovalk po Sloveniji na prvo poskusno serijo je bil zelo pozitiven, zato so se v startupu VseUk odločili s pripravo zabojčka nadaljevati in nadgrajevati. Gre za prvi tovrstni produkt na slovenskem trgu, ki pa ima velik tržno potencial, in to ne samo v Sloveniji. Direktorica Primorskega tehnološkega parka Tanja Kožuh:

»V obdobju negotovosti, ko se soočamo s koronavirusno boleznijo, so bila številna podjetja zaradi sprejetih omejitev primorana opustiti ali zmanjšati intenzivnost svojih aktivnosti; nekatera so celo izgubila kupce ali najpomembnejše trge. V startup podjetništvu so negotove razmere stalnica, ki se jim mlada podjetja morajo znati čim bolj učinkovito prilagajati. Ekipa Primorskega tehnološkega parka in njeni mentorji že vrsto let proučujejo različne poslovne modele, s katerimi startup podjetja lahko presežejo negotove razmere. Poslovni model Innobox zabojčka je eden takšnih, inovativnih poslovnih modelov, ki je pravzaprav nastal tudi v sodelovanju med ustanoviteljico Tejo Bajt in njenim mentorjem Andrejem Peršoljo, prav tako podjetnikom iz Primorskega tehnološkega parka«.

Teja Bajt je magistrirala iz molekularne in celične biologije na univerzi v Birminghamu v Veliki Britaniji. Ker jo je že od nekdaj poleg raziskovalnega dela navduševalo tudi delo z otroki, se je že v času študija v tujini odločila, da ustanovi svoje podjetje in na ta način prispeva k razvoju raziskovalnega in podjetniškega duha doma – v Soški dolini. V projekt je pritegnila tri mentorice naravoslovnih profilov: biologinjo, kemijsko inženirko in geologinjo.  V zagonskem podjetju VseUk želijo pomagati pri odkrivanju naravoslovnih talentov malih nadobudnežev in pripomoči h kakovostnejšemu preživljanju prostega časa otrok. »V teh negotovih razmerah jim moramo še bolj kot kadarkoli prej stati ob strani«, pravi ustanoviteljica Teja Bajt.