fbpx

Kaj vsak izmed nas naredi, ko potrebuje pomoč, ko išče določeno rešitev? Danes naravno naredimo le dve zadevi, in sicer pomislimo, kdo nam lahko pomaga ali pa gremo iskat rešitev na Google. Človek je čustveno bitje in velikokrat potrebuje človeka ob sebi, ker samo tako lahko človek kreira, živi in ne zgolj preživi.

Kljub vsem tem dejstvom večina posameznikom podcenjuje mreženje in posledično ostanejo pasivni na tem področju. Razumem, da so določeni podcenjevali mreženje v dobrih časih, ko je bila blaginja. Lahko, da so imeli enostavno vsega preveč, da jim je bilo vse preveč dostopno, in zadnja stvar, s katero so se želeli ukvarjati, so bili drugi posamezniki. Zakaj se to podcenjevanje dogaja v trenutku, ko nam je težko?

Zakaj se večina nas več v tej točki ne aktivira v sklopu mreženja?

Neizbežno je, da se bodo zaradi trenutne situacije določene zadeve spremenile. Mali odstotek posameznikov bo iz tega naslova imel korist, žal pa se nas bo večina morala drastično prilagoditi novo nastali situaciji. Prilagoditev bo zagotovo lažja, če:

  • bomo proaktivni v mreženju,
  • se odpremo in osredotočimo na posameznike, ki so trenutno del naše mreže,
  • najdemo posameznike, ki nam lahko pomagajo,
  • najdemo posameznike, ki jim mi lahko pomagamo.

Zdaj je pravi čas, da ozavestimo, kako bi bilo dobro imeti v bazi, v telefonu prave kontakte, prave posameznike. S pravimi kontakti lahko dobimo prave informacije, nove pobude in nove poslovne priložnosti. Iz tega naslova moramo črpati motivacijo za reševanje novih izzivov in za načrtno aktiviranje s ciljem ojačati svojo obstoječo poslovno in socialno mrežo.

Nič ni drastično narobe, če smo v preteklosti zanemarjali proces povezovanja, grajenja odnosa, če smo v preteklosti bili bolj zadržani, zaprti vase. Danes ni nobene potrebe po izgovorih in osebnem smetenju v smislu, da:

  • se ne znamo mrežiti, da nam ta veščina ni bila položena v zibko,
  • da nimamo časa za mreženje,
  • da se z nami nihče ne bo povezoval,
  • da so drugi krivi za našo težko situacijo.

Če se danes ne aktiviramo, če bomo ostali tudi v prihodnje pasivni, se moramo zavedati, da na dolgi rok škodujemo predvsem sebi in posledično svoji družini. Ne smemo biti sami sebi največji sovražnik in si dovoliti, da nas vodijo zgolj pretekle izkušnje in čustva.   

Kako se lahko že danes aktiviramo?

Treba je narediti evalvacijo naših preteklih aktivnosti, s ciljem dobiti jasno sliko, s čim operiramo. Kakšen je naš temelj oziroma osnova, ko razmišljamo o mreženju? Če še nimamo urejene baze obstoječih posameznikov, je danes skrajni čas, da si jo uredimo. Ali vemo, kaj je naš trenutni kapital iz vidika obstoječe baze? Lahko začnemo počasi in si na enem mestu zabeležimo vse posameznike, ki so nam danes pomembni. Pri vsakem posamezniku lahko dopišemo:

  • kje danes on preobujemo podporo, kako mu lahko jaz pomagam ali pa nekdo iz moje baze?
  • kako mi danes lahko on pomaga pri reševanju izzivov? 

Danes smo namreč vredni toliko, kot imamo določenega znanja in koliko pravih oseb poznamo. Manj je pomembno, zakaj nečesa nismo v preteklosti delali, razumeli ali pa ozavestili. Pomembno je, da se danes aktiviramo in se vprašamo, katere izzive moramo rešiti, kakšni so naši cilji za prihodnost in kako nam pri vsem tem lahko pomaga poslovna mreža.

Skušajmo biti proaktivni v smislu, da se začnemo ukvarjati s posamezniki iz obstoječe mreže in s posamezniki, ki jih še ne poznamo in smo ocenili, da bi nam lahko pomagali. Aktivirajmo se na družabnih omrežjih, obrnimo kakšen telefon več, pošljimo elektronsko pošto, naredimo vse, kar je potrebno, da stopimo v kontakt z želeno osebo.

Zdaj ni čas za paniko in strah, poskušajmo iz situacije potegniti najboljše, in če se do sedaj nismo ukvarjali z drugimi, je pravi čas, da to storimo sedaj. Na tak način bomo lažje pomagali sebi in drugim.

Boško Praštalo