fbpx

Primorski tehnološki park je 2.6.2022 na svojem letnem srečanju v Novi Gorici združil startupe, gospodarstvenike, lokalno skupnost, investitorje, mentorje in druge deležnike podjetniškega podpornega okolja. Ob tej priložnosti so ustanoviteljem zagonskih podjetij, ki so v 2021 dosegla pomembne mejnike, podelili plakete za razvoj. Dogodek  se je odvijal v luči prizadevanj Primorskega tehnološkega parka, da bi  goriška regija postalo eno najbolj privlačnih poslovnih okolij v Srednji Evropi. V ta namen so medse povabili tudi priznanega strokovnjaka Teemuja Seppälo, ki skrbi za  razvojne projekte mesta Helsinki na Finskem.

»Primorski tehnološki park je prepoznan kot najhitreje rastoč start-up ekosistem v Sloveniji. Novo Gorico in celotno Goriško regijo smo postavili na zemljevid treh najmočnejših start-up okolij v Sloveniji«, je ob tej priložnosti povedala direktorica Primorskega tehnološkega parka, mag. Tanja Kožuh. Trditev je utemeljila z s podatki.

PRIMORSKI TEHNOLOŠKI PARK V ŠTEVILKAH

  • 251 vključitev ekip in podjetij v programe tehnološkega parka od leta 2000
  • V povprečju sprejmejo v inkubator 10 -12 ekip mladih podjetij oziroma startup ekip letno
  • Lani so v okviru inkubatorja aktivno delali s 43 podjetji in ekipami.
  • Podjetjem so v zadnjih 3 letih omogočili 2.245 mentorskih ur  z izkušenimi mentorji. V bazi jih imajo več kot 60.
  • V zadnjih 3 letih so znanje delili skozi skoraj 120 delavnic in dogodkov, s čimer v okolje vnašajo najsodobnejše podjetniško znanje.
  • Ne samo za podjetja, tudi za Primorski tehnološki park je pomembno, da se mednarodno povezuje. Zato imajo partnerje iz Evrope, ZDA, Kitajske, in Združenih arabskih emiratov. Rezultat tega je, da so v zadnjih treh letih v razvoj start-up ekosistema in podjetij na goriškem investirali več kot 1,2 milijona €.

STARTUP PODJETNIŠTVO V SLOVENIJI IN NA GORIŠKEM V ŠTEVILKAH

  • 18.746 je povprečno letno število novoustanovljenih podjetij v Sloveniji, v Goriški regiji pa  1.078. To predstavlja 5,75% vseh novoustanovljenih podjetij, kar sovpada z razmerjem števila prebivalcev na goriškem glede na celotno Slovenijo.*
  • 50% podjetij po petih letih od ustanovitve še živi (za Goriško regijo je ta odstotek približno 2,5% nižji).
  • V Sloveniji kar 76% po petih letih preživelih podjetij nima niti enega polno zaposlenega. Le 24% le- teh ima vsaj enega polno zaposlenega.
  • Če predpostavimo, da za Goriško veljajo enaka razmerja, bi to pomenilo, da ima samo 121 podjetij od skoraj 1.100 ustanovljenih pred 5-imi leti vsaj enega polno zaposlenega. Med podjetji v Sloveniji je po petih letih od ustanovitve imelo 1-4 zaposlene 92% (2.018). 6%  podjetij 5-9  zaposlenih (133 podjetij). 2%  podjetij je imelo 10 ali več  zaposlenih (45 podjetij). Če ta razmerja prenesemo na Goriško, bi to pomenilo, da je 2,4 podjetij imelo po 5-ih letih od ustanovitve 10 ali več zaposlenih.*

To dokazuje, da je zgraditi hitro rastoče podjetje izjemno težko. Hitro rastoča podjetja predstavljajo v Sloveniji 0,57% (v Goriški regiji pa 0,45%) vseh podjetij. Pomembna so, ker ustvarjajo prihodke, nove zaposlitve in višjo dodano vrednost na zaposlenega. Čeprav v populaciji vseh podjetij predstavljajo visokotehnološka samo 0,57%, pa prispevajo kar 8,29% vseh zaposlitev (na goriškem 4,27%). Zato so se v Primorskem tehnološkem parku odločili, da želijo odslej na letnih srečanjih izpostaviti dosežke podjetij na njihovi razvojni poti.

*vir: SURS; Slovenija – 2019; T-5, N=18.379

STARTUPI, KI SO V ZADNJEM LETU DOSEGLI POMEMBNE MEJNIKE

Na dogodku so podelili plakete za razvoj podjetjem, ki so v 2021 dosegla mejnike v ustvarjenih prihodkih in novih delovnih mestih.

Kategorija ustvarjeni prihodki

Zlata plaketa: Protectus d.o.o.

Srebrna plaketa:  Enetra d.o.o.

Bronasti plaketi: Alias Plus d.o.o. in Optispin d.o.o.

Kategorija ustvarjene zaposlitve:

Bronaste plakete: GLOSSIQ d.o.o., MOOHERO, Janez Turk s.p. URSHY, Urška Klede Trampuš s.p, ter WHALE TAIL d.o.o.

Zahvalili so se tudi posameznikom, ki so svojimi prizadevanji in delom pomembno doprinesli k ustvarjanju dinamične skupnosti hitrorastočih podjetij v regiji. Priznanja so prejeli:

Matej Peršolja, soustanovitelj in direktor podjetja Protectus d.o.o.

Andrej Peršolja, soustanovitelj podjetja Hoppalai d.o.o.

Matija Klinkon, direktor in soustanovitelj podjetja Led Luks

Elvis Janežič, direktor podjetja Instrumentation Technologies.

PRIMERI DOBRE PRAKSE IZ TUJINE

Na dogodku so ugotavljali, da je za razvoj regije treba vanjo pritegniti talente in perspektivna podjetja. Zato so potrebne investicije v razvoj podjetniškega ekosistema, kjer bodo posamezniki lahko najbolje unovčili svoje znanje, sposobnosti in prednosti. O tem je na srečanjih s podjetniki in lokalnim podpornim okoljem, ki so potekala ob bok prireditvi, govoril tudi Teemu Seppälä, strokovnjak za razvojne projekte v mestu Helsinki na Finskem. V njem deluje kar 1822 startup podjetij, vrednost ekosistema v celoti pa ocenjujejo na 37 milijard €. Takšen razmah so dosegli s sistematičnim  poenostavljanjem  prvih korakov v podjetništvo, odstranjevanjem ovir in podporo rasti podjetniške skupnosti in mednarodnega povezovanja.