fbpx

Po zaključku projekta Retina Interreg, kjer je Primorski tehnološki park imel vlogo veznega člena med visokotehnološkimi podjetji in raziskovalnimi laboratoriji v Sloveniji in Avstriji, smo nekatere sodelujoče podjetnike in raziskovalce vprašali o izkušnjah in rezultatih projekta. V Prostorih Primorskega tehnološkega parka deluje podjetje Or-El d.o.o., ki je bilo vključeno v projekt.  

Dr. Patrizia Melpignano, strokovna direktorica in ustanoviteljica podjetja Ol-El je ob tej priložnosti povedala:

“OR-EL d.o.o. (slovensko MSP) je v okviru projekta RETINA plodno sodelovalo z avstrijskim partnerjem RETINA PCCL (Polymer Competence Center Leoben). Tema sodelovanja je bila obdelava prosojne plastične folije za izboljšanje oprijema oligonukleotidov biološke sonde na plastičnem substratu za izdelavo biosenzorja na osnovi DNK, ki ga je razvil OR-EL doo. Po nekaj tehničnih razpravah je PCCL predlagal obdelavo CORONA na plastičnih folijah, čemur je sledila kemična obdelava površine plastike. Eksperimenti so se izvajali v laboratoriju podjetja Ol – EL d.o.o. in PCCL z zelo dobrimi rezultati, ki omogočajo uspešno spreminjanje površine plastičnega filma za učinkovit oprijem vzorcev DNA na obdelani površini plastike. Trenutno je v pripravi znanstveni članek, v katerem poročamo o nekaterih rezultati tega sodelovanja “

Podjetje Or-El d.o.o. je sicer razvilo in patentiralo inovativno Point of Care (PoC) platformo za odkrivanje analitov v tekočih matricah. Uspešno so ga dokazali na področjih uporabe pri ljudeh (odkrivanje virusa flavi), veterini (afriška prašičja kuga) in hrani (bakterije, toksini). V okviru projekta Retina so nadgradili nekatere njihove raziskave.

Enrico Daniso iz Or-El d.o.o. v laboratoriju PCCL.